Слънцето изгрява от Изток, а целта е винаги една

1496
0
Споделете

На редакционната поща получихме писмо от г-н Тодор Иванов, председател на Регионалната ветроходна съдийска колегия – Варна. В него се коментира обзора на 2017 г. и конкретно част III, обхващаща месеците от юли до септември. Писмото освен до nauticabull.com е адресирано и до клубовете-членове на Българска федерация по ветроходство. По тази причина го публикуваме и отговаряме тук, на нашата страница.

Когато в интернет страницата „наутицабулл.цом“ напишат Добър ден, гледай къде е Слънцето!

Дълго време оставях без коментар „професионалното“ отразяване на случващото се в българското ветроходство от екипа на интернет страницата „наутицабулл.цом“. Ако не се лъжа, преди това същият състав сипеше „компетентни“ оценки и от „наутица.бг“. Въпреки че, в стилът им на работа съм забелязвал непълно отразяване на дадено събитие или пренебрегване на цяло такова, на явни лъжи досега не се бях натъквал. Всеки има право да изказва собствените си виждания по определени проблеми, затова подминавах публикациите в стил „кака Кина компетентно каза“, правени от пишещите и коментиращите на това място мълчаливо. С коментара си „Ветроходната 2017 г., част III (юли – септември)“ обаче, списващите тази интернет страница достигат нови висоти в „правилното“ отразяване на събитията във ветроходството и това трябва да се оцени по достойнство. Копирам от цитираният по – горе коментар в „наутицабулл.цом“ следният пасаж:

„8 септември – Държавното първенство по ветроходство за килови яхти в класовете IRC и ORC в Балчик започна с фалстарт за… организатора. Шампионантът е прекратен от ВМС и Гранична полиция за нарушаване на „Наредба за плаване и граничния режим във вътрешните морски води на Република България“. След отстраняване на пропуска, ДП все пак завърши;“

В него има поне две грешни твърдения – „Шампионантът е прекратен от ВМС и Гранична полиция“. Молбата ми към изявяващите се в интернет страницата „наутицабулл.цом“ е да обяснят на потребителите си:

  1. По какъв начин и кога точно ВМС на Република България прекратиха Държавното първенство по ветроходство за килови яхти в класовете IRC и ORC?
  2. По какъв начин и кога точно Гранична полиция на Република България прекрати Държавното първенство по ветроходство за килови яхти в класовете IRC и ORC?
  3. Считат ли за редно, когато изнасят някаква информация публично, да питат за гледните точки на всички участници в събитието което описват и ако да, с кого от организаторите на състезанието се свързаха за коментар на твърденията си?
  4. Какво се цели с публикуването на грешните твърдения по повод на описаното в цитата състезание?

Лек вечер – Т. Иванов

Отговарям от мое име, уважаеми г-н Иванов и уважаеми потребители. По т.т. 1 и 2 с цитат от Валентин Енчев, директор на дирекция „Морска администрация“ – Варна: „…нямаше идея да се спират гонките, но след като администрацията беше информирана, че нещо се провежда в Балчик, организаторите вместо да обяснят какво се случва, започнаха да обясняват, че никога не са искали преди разрешения от служби, както и че не е нужно да получават разрешение от Морска. Това беше причината да се спре всичко. За съжаление има непознаване на законодателството...“. Край на цитата.

По т. 3 – абсолютно сте прав, че са необходими различни гледни точки. Комуникацията ми с Вас и с част от състезатели, треньори, деятели и ръководство на клуба, в който членувате, г-н Иванов е трудна и практически невъзможна от поне две години.

По т. 4 – целта ми от 1996 г. насам винаги е била една – с каквото мога да помагам за популяризирането на ветроходството в България. За мен бе учудващо, че точно Вие с опита, който имате от организирането и съдийстването на десетки регати у нас и в чужбина, допуснахте такъв досаден пропуск – уведомителното писмо до ИАМА. Предотваратяването на подобни пропуски за в бъдеще също е една от целите. Както знаете, наказание се налага не заради извършената простъпка, а за да не бъде извършвана тя занапред. Вашето писмо по-скоро е опит да се прехвърли вината от болната глава на здравата.

В заключение, никога, ама никога не съм си позволявал да кажа лоша дума по човек, с когото съм плавал. Независимо колко – 5, 10, 50 или повече мили. Усещането по време на плаване, съжителството на малка площ и пространство, доверието градено в тези моменти, споделянето на вода и храна и др. С Вас съм плавал малко, но достатъчно, за да спазвам този принцип. Това важи и за уважавания председател на Вашият клуб и на БФВ (е, с него съм плавал повечко!). Учудващо е не Вашето и на Президента отношение към мен и медията, а енергията която влагате, за да го насадите у членове и състезатели на клуба Ви и част от ветроходната общност у нас.

Поздрави,

Станислав Викторов