Де го чукаш, де се пука!*

1313
0
Споделете

Предлагаме Ви правото на отговор на г-н Тодор Иванов на публикация в nauticabull.com от 28 ноември 2017 г. по повод прекратеното в първия ден Държавно първенство за килови яхти ORC/IRC (8-10 септември). От отговора на г-н Иванов (главен съдия на Първенството) не става ясно спазил ли е или не чл. 12 т. (2) от Наредбата за плаването и граничния режим във вътрешните морски води на Република България (Приета с ПМС № 293 от 07.12.2009 г., изм. и доп. ДВ. бр.33 от 27 Април 2012 г.). Т.е. простичкото подаване на писмено заявление до съответната териториална дирекция “Морска администрация”. Точно заради липсата на такова писмо са прекратени стартовете на 8 септември и първенството продължава на следващия ден след кореспонденция с ИАМА.

 

Уважаеми г-н Викторов,

Писмото адресирано до „наутицабулл.цом“ и клубовете е изпратено от личната ми електронна пощенска кутия. В него никъде не се споменава РВСК – Варна и клубът в който членувам, което поне според мен означава, че не ангажирам тези организации с изложеното в него. Затова не намирам за уместно да се правят някакви препратки и внушения към тях и членовете им.

Относно отговорите които давате на поставените от мен въпроси:

Въпроси 1 и 2:

  • По какъв начин и кога точно ВМС на Република България прекратиха Държавното първенство по ветроходство за килови яхти в класовете IRC и ORC?
  • По какъв начин и кога точно Гранична полиция на Република България прекрати Държавното първенство по ветроходство за килови яхти в класовете IRC и ORC?

Отговор:

По т.т. 1 и 2 с цитат от Валентин Енчев, директор на дирекция „Морска администрация“ – Варна: „…нямаше идея да се спират гонките, но след като администрацията беше информирана, че нещо се провежда в Балчик, организаторите вместо да обяснят какво се случва, започнаха да обясняват, че никога не са искали преди разрешения от служби, както и че не е нужно да получават разрешение от Морска. Това беше причината да се спре всичко. За съжаление има непознаване на законодателството…“. Край на цитата.

Коментар:

На въпроси за действията на ВМС и Гранична полиция се отговаря с цитат на Директора на дирекция Морска Администрация Варна, в който никъде не се споменават двете институции за които питам. Ако Вие виждате някъде в този цитат нещо подкрепящо твърденията Ви, че ВМС и Гранична полиция са прекратили Държавното първенство, моля посочете ми го.

Въпрос 3:

Считат ли за редно, когато изнасят някаква информация публично, да питат за гледните точки на всички участници в събитието което описват и ако да, с кого от организаторите на състезанието се свързаха за коментар на твърденията  си?

Отговор:

По т. 3 – абсолютно сте прав, че са необходими различни гледни точки. Комуникацията ми с Вас и с част от състезатели, треньори, деятели и ръководство на клуба, в който членувате, г-н Иванов е трудна и практически невъзможна от поне две години.

Коментар:

Организатор на всички Държавни първенства г-н Викторов е БФВ. Какво общо има с това клубът в който членувам. И като Ви е трудна комуникацията с мен,  за което мисля, че не съм виновен, защо не взехте становищата на хората с които не Ви е трудно да комуникирате участвали в организацията на състезанието, становищата на ВМС и Гранична полиция? Като не можете да проверите вярно ли е това което си мислите за факт поне от две места защо го публикувате?

Най – трагично е положението с четвъртият въпрос:

  • Какво се цели с публикуването на грешните твърдения по повод на описаното в цитата състезание?

Отговор:

 По т. 4 – целта ми от 1996 г. насам винаги е била една – с каквото мога да помагам за популяризирането на ветроходството в България………..

Коментар:

На въпрос какво се цели с публикуването на лъжи за две уважавани държавни институции с които се налага постоянно да контактуваме при организацията на регати и които винаги са оказвали съдействие в тази дейност, ти се отговаря, че целта е популяризиране на ветроходството в България!

Както се казва – коментарът е излишен!

Заключението Ви няма отношение към поставените от мен въпроси и не виждам смисъл да го коментирам. Продължавам да очаквам адекватен отговор на четирите си питания.

Лек ден – Тодор Иванов

P.S. В началото на статията си казвате, че понеже писмото ми е изпратено до Вас и всички клубове, сте решили да го публикувате. Означава ли това, че ако беше изпратено само до Вас, без да е изпратено до клубовете, нямаше да го публикувате?

* Заглавието е на автора