Нено Белчев: Аз знам какво има в главата на сърфиста

136
0
Споделете

Въпросът какво има в главата на сърфиста вълнува мнозина от много години. Роденият във Варна артист (в пълния смисъл на това понятие!) Нено Белчев твърди, че знае отговора. Все пак, убедете се сами на място, не само заради това, че една от творбите в самостоятелната му изложба в галерия A&G Art Meeting „Вътрешният мир на птицечовката“ е със заглавие „Изкуството е отвъд значението на простото послание“.

Не само заради това, експозицията си струва да бъде видяна до 20 април. Изложбата съдържа творби от няколко цикъла, които имат връзка помежду си: американската серия “American Dream Made in China”, по-новият цикъл “Покажи ми езика си!“ и „Вътрешният мир на птицечовката“, чието име е мото на изложбата.

Живописец, скулптор, видео артист или всичко това заедно? Нено Белчев избягва да се самоопределя, но едно е сигурно – работите му никога няма да Ви оставят безразлични! Уникален артист с богато въображение – предизвикателство е за зрителя да разбере какво се върти в главата му, дали само „вятър и мъгла“, както самият той твърди? Рисувани са в Лос Анджелис, Брюксел, Дъбене и Варна. По думите на автора част от работите са правени специално за случая, а други – просто така, като експерименти в конкретна посока и в стремеж да намери собствен визуален език.
Самостоятелната му изложба „Вътрешният мир на птицечовката“ в галерия A&G Art Meeting във Варна може да бъде разгледана до 20 април.

Нено Белчев е роден през 1971 във Варна. Живее и работи във Варна. Завършва Националната художествена академия в София, специалност стенопис. Работи като независим видео артист и режисьор, както и в областта на инсталацията, скулптурата, пърформанса и новите медии. Реализирал е над 30 самостоятелни и е участвал в множество групови национални и международни изложби.
Автор на един пълнометражен „не-филм“ (2016), четири среднометражни документални филма и множество кратки наративни филми и видео арт творби, които са печелили награди и номинации от международни видео и филмови фестивали в Италия, САЩ, Русия, Малайзия, Индия, Испания, Румъния, Холандия и Австрия. Нено Белчев е един от основателите на Международния видео арт фестивал „Видеохолика“, Варна.