Подиум за Chocolate в дебюта им зад граница

1211
0
Споделете

С второ място в клас ORC и трето в клас IRC 0 ознаменува първото си международно участие на екипажа на яхта Chocolate – Bosphorus Cup (24-26 септември), информира тимът с прессъобщение до медиите днес.

Chocolate е модел FARR40 с български екипаж и швейцарски шкипер, която по-рано през годината успя да постигне множество значими победи в състезанията за килови яхти на българското Черноморие.

Ветроходството по Босфора ни създаде магическо усещане. Много се радвам за победата ни, но още повече – че с това състезание направихме важна стъпка в нашата подготовка за следващото ни предизвикателство – участие в Rolex Middle Sea Race през октомври“, сподели Франсоа Боп, шкипер и собственик на яхтата.

Много добри резултати постигнаха от другите български участници в надпреварата – LZ Yachting 1991 с шкипер Лъчезар Братоев стана четвърти в клас ORC, Espresso Martini с шкипер Павлин Надворни се класира на шесто място в ORC, а яхта  Wasabi Dentaprime с шкипер Валентин Николов е първи в IRC 3 (ПОДРОБНО КЛАСИРАНЕ).

За Франсоа Боп:

Франсоа Боп (François Bopp) е швейцарски предприемач, който в началото на 2021 г. избира да живее в България, въпреки глобалния обхват на дейностите на компаниите му. Основната е United Orthopedic Corporation, член на Българо-Швейцарската търговска камара. Като страстен ветроходец закупува яхта, която от май е в България. Яхта „Шоколад“ с български екипаж участва във всички състезания у нас, които печели или е близко до първото място в своя клас. „Това е хубаво, но и не е нормално. Имам късмета да съм на борда на моята лодка с някои от най-добрите млади ветроходци в България и лесно мога да сравня тяхното ниво с най-добрите в Швейцария. Най-добрите българи са поне толкова добри, колкото и швейцарците, но на европейски и световни регати те постигат далеч не същите резултати. Защо това е така? Просто въпрос на организация и ресурси, вложени в обучението. Целта ми е и в България тези неща да се подредят по своите места!“ – заявява г-н Боп.

Ветроходна академия „Шоколад“

Условията за ветроходство в България са изключително добри. Някои от младите ветроходци са наистина талантливи. Някои от по-възрастните собственици на килови яхти са страстни и амбициозни. Идеята на академията е да помогне на елитните ветроходци в България да достигнат най-високото ниво (олимпийски медали, професионално плаване) и най-общо –  да помогне на всички амбициозни ветроходци да се представят по-добре в елитните състезания и да направят ветроходния спорт по-популярен за широката общественост.

Академията има за цел да постави България на световната карта на най-силните ветроходни нации. Най-добрите са Великобритания, САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Франция, Италия, Испания, Бразилия. Също много силни са Хърватия, Гърция, Турция, Израел, Швеция, Дания. България може да влезе бързо в тази втората група на „опасни претенденти“.

Предвижда се някои от най-добрите български ветроходци като Любен Тенекеджиев, Иво Тодоров, Петър Димитров, Михаил Копанов да имат активна роля в Академията. Тя няма да е училище за ветроходство, а ще допълва работата на ветроходните клубове с фокус върху подготовката на елитни състезатели.

Емел МОЛЛОВА