Още от историята на клас Finn – България е била домакин на две Европейски първенства

146
0
Споделете
EUROPEAN PARADISE-CLASS-FIN-YOUTH-1978 NESSEBAR ЕВРОПЕЙСКО ПЪРВЕНСТВО-КЛАС-ФИН-МЛАДЕЖИ-1978 Г-НЕСЕБЪР

Както вече ви информирахме, олимпийската 2024 г. е и юбилейна за един от най-популярните във ветроходството клас Finn. В България яхтите от този олимпийски клас навлизат в края на 50-те години. Страната ни е била домакин на две първенства на Стария континент – Европейско първенство за младежи в Несебър през 1978 г. и Европейско за мъже във Варна през 2009 г.

С шампионата в Несебър е свързано и едно от добрите представяния на наши състезатели. България е представена от Веселин Прокопов (Варна), Бойчо Николов (Бургас), Красимир Кръстев (Варна), Георги Иванов (Несебър) и Анастас Калафоров (Поморие). На почетната стълбичка се качват Виктор Соловьов (СССР), Александър Авдеев (СССР) и Марио Тураца (Италия), шести в крайното класиране е Веселин Прокопов.

Подготовката на първенството за мъже във Варна започва през ноември 2008 г. с посещение на президента на Finn Class Association Балаш Хайду (Унгария), посрещнат от тогавашното ръководство на БФВ. Пет месеца по-късно, на драматично Общо събрание на федерацията е избран нов Управителен съвет с председател Чавдар Александров, спечелил балотажа с 37:35 гласа.

На Европейското първенство Варна (21 – 29 август 2009 г.) страната ни представят Михаил Копанов ,Георги Йорданов, Анастас Петров, Димитър Вангелов, Стоил Стоилов, Александър Александров и Богомил Пехливанов. Шампион е Иван Клякович-Гашпич (Хърватия), с подгласници Тапио Нирко (Финландия) и Ед Райт (Великобритания).