Илкер Баяндър: Успехът ни е, че всички си тръгват усмихнати!

1308
0
Споделете

В промеждутъка между финала на последната гонка и церемонията по закриване на Европейското първенство по ветроходство в клас Optimist в Бургас, потърсихме за оценка представителя на Международната класна асоциация IODA Илкер Баяндър (Тур).

Стандартен въпрос – оценката Ви за Евро 2017 – организация, условия за състезание, съдийство…

Много добра организация, перфектни условия за ветроходство в Бургаски залив. Прекрасна работа на доброволци, както и всички в Регатната комисия. Останах впечатлен от компетентната дейност по разставяне, местене на дистанция, комуникация между всички звена. В отчета си до IODA ше спомена с повече подробности всичко това. Но най-важното е, че всички си тръгват от България усмихнати.

Няма да спестя въпрос за забележки и препоръки.

Домакините от яхт клуб „Порт Бургас” натрупаха богат опит – Откритото Европейско за 470 и 420 през 2015-та, както и с клубаната им регата, трайно намерила място в календара на World Sailing. Като недостатък може би ще посоча липса на постоянен понтон. Но имам уверенията на домакините, че и това е планирано в близко бъдеще.

Основен и много важен въпрос – чрез ветроходството какво търсим? Професионални състезатели или просто изграждането на личности с характер и добра морска култура?

Това е приоритет на всеки клуб, в последствие на федерация и т.н. Да вземем за пример тези над 250 деца участвали на Евро 2017. Около 10-12% от тях ще изберат за своя професия спорта. Стъпка по стъпка – след Optimist ще последват Laser 4.7, 420, Laser Radial, Laser Standard и нагоре до големите яхти. За останалите ще останат спомените от клуба, участия, нови запознанства и приятелства. Както и дисциплина. Пожелавам успех на всички!