Започна подготовка на клиниката за мерители в клас Optimist

1397
0
Споделете

Както вече ви информирахме в края на миналата седмица, яхт клуб „Кап. Г.Георгиев Порт Варна” планира провеждане на семинар за обучаване на мерители в детския ветроходен клас Optimist през юли т.г. Ръководството на варненския клуб е поискало съдействие от Българска федерация по ветроходство (БФВ представлява страната пред международните спортни организации, в частност World sailing и International Optimist dinghy association – бел.ред.) за провеждане на клиниката – попълнени апликационни документи за улесняване на процедурата и готовност клубът да поеме всички разходи.

Клиниката за мерители е планирана за периода 13-15 юли 2018 г., след края на регата „Порт Варна”, за която варненци в молба до БФВ искат да бъде преместена в Спортния календар от 9 до 12 същия месец.

България не разполага с оторизирани мерители в клас Optimist. Това бе дискутирано още на първите съдийски семинари у нас преди година, когато бяха разглеждани промените в Правилата (Racing Rules of Sailing 2017 – 2020). Липсата на мерители, които да обмерват веднага след финала на която и да е гонка произволно избрани състезатели, е една от причините за липса на навици, довели до наказания на международни регати и континентални първенства.