Бърз преглед на една гореща седмица

1280
0
Споделете

Преглед на събитията по света и у нас, през погледа на най-новият автор в екипа ни:

Златен Глобус, Обиколка на света за самотници aka Golden Globe Race 2018/19

Мнозина вероятно следят развитието на надпреварата, започнала преди 206 дни. От 18 стартирали участника и само петима останали в състезанието, водещата яхта е „Matmut“ (Rustler 36) – на около от 750 мили от финала с очаквано пристигане 29/30 януари 2019 с шкипер Жан Люк Ван Де Хеде ( на 73 г.!) от Франция.

Втори на около 300 мили е „The Ohpen Maverick“, водена от Марк Слатс (на 41 г., Холандия) със същия модел яхта. Трети  за момента е естонския шкипер Уку Рандма (на 55 г.), без изненада със същия модел яхта –  Rustler 36, на около 4300 мили от финала.

Интригата за водещите лодки, започна преди седмица, след констатирана „нерегламентирана“ външна комуникация. Защо? Правилата на състезанието не предполагат ползването на GPS-,VHF- и външна персонална метео прогноза. По един или друг начин, се оказва че ползването на радиоконтакти в световната мрежа на радиолюбителите не противоречи на правилата. В същото време има доказателства, че първите лодки са се възползвали от този „пропуск“ в системата. Изхода от потенциалния спор ще стане актуален в следващия месец, но това по никакъв начин не омаловажава усилията на участниците.

P.S. Това че са ползвали двигател за преминаване в „Doll drums“ зоната на безветрие е ок ;). Всяка лодка е стартирала със 160 литра гориво.

Малко повече за яхтата, избор на голям процент от участниците съгласно правилата на рейса ТУК

Трофей Жул Верн, обиколка на света за пълен екипаж

След почти 7 денонощия от началото, вече има положителни резултати. Освен че подобриха собствения си рекорд до Екватора с около час и вече той е 4 д., 19 часа и 57 минути. Към момента авансът спрямо настоящия рекорд за обиколка на света е 530 мили.

Купа на Америка, издание 36 aka Auld Mug

Температура, влажност, течение, вятър, посока и височина на вълната, се оказват много малка част от познанията на инженеринговите звена на екипите. Вече традиционно това състезание се печели от тях, още преди първия съдийски сигнал, когато корпусите са вече заложени. Какво е известно до сега? Регистрирани официално 6 екипажа, в т.ч. защитаващия купата.
– ETNZ – настоящ победител и защитник

– Luna Rosa Challenge – претендент
– American Magic – претендент
– INEOS Team UK – претендент
– Malta Altus Challenge – претендент
– Stars & Stripes Team USA – претендент
Очакващи одобрение:

– Dutch Challenge – “Team The Netherlands”

Първи важни дати:
31 Март 2019 – най-ранната дата за пускане на вода и тестване на яхта в пълен размер по правилата на АС75 – ТУК

Октомври 2019 – първа регата от АС сериите, въпреки, че датите все още не са конкретизирани, но локацията е ясна – Италия, Каляри, Сардиния.

И както казва напоследък г-н Грант Далтън: “По-добре запазете вашия хотел сега…”
А може би и самолетния билет?
Както официално е известно екипите използват множество унифицирани компоненти, но вероятно в този момент докато четете, няколко завода за яхти, най-вече от графата „custom build“, процеса по изграждането на корпусите е пиков – какво ли майсторят в Persico Marine и Core Builders Composites и ETNZ, последните от които доставят компонентите на хидравликата за всички екипи, а тя се е разпаднала при първите силови тестове?

И накрая, в никакъв случай не на последно място – темата „Петерсон 25“:

Промените в Олимпийските класове за следващото издание сякаш намериха малко отражение в България. Изглежда в разглеждането на класовете за участията основен бе слоганът „Цената на телевизионното отразяване“. Скоро ще видим какво предприемат школите в тази посока – в това време актуалните класове за Токио 2020 са:
RS:X – Уиндсърф Жени / Мъже

Laser – Мъже

Laser Radial – Жени

Finn – Мъже

470 – Двучленен смесен екипаж

49er – Мъже

49er FX – Жени

Nacra 17 Foiling – Двучленен смесен екипаж

В същото време, у нас има сериозна активност в клас „килови яхти“, който привлича все повече интерес последните години и колкото и да е странно – с дизайн на повече от 40 години, принципно отговаря на олимпийските критерии за килова яхта, за смесен екипаж, каквото беше първоначалното намерение в дискусиите предходната година на Световната Асоциация по ветрходство.

Това е класът Condrad 760 R-RT/Петерсон 25, който у нас се явява първи най-масов избор за съревнование. Привлича с относителната си ниска стойност и разходи както за участие, така и поддръжка, наличие на голям  брой яхти. В същото време изисква добри спортни умения за екипаж от 4/5 човека, без никакви ограничения за пол, възраст, точно обратното, отлична платформа за изява на на най-високо аматьорско ниво.

Няколко от наличните яхти смениха собственост, няколко са в процес на обновяване, една е нова. Не по-малко от 15 са биха могли да бъдат готови за старта на националното първенство. Може би факта , че само в този клас има пряко ангажирани за всяка регата от състезателния календар, не по-малко от 50 ветроходци а, говори, че има интерес и са нужни малко усилия, за да бъде дадена посока на развитие. Темата остава актуална и отворена за дискусия.

За финал няма как да не се отбележи юбилейното 50-то издание на яхтеното изложение в Дюселдорф 2019, където традиционно от години насам, българската следа е LZ yachting 1991 😉
Моля, изпращайте мнения на редакционния E-mail, конфинденциалноста е гарантирана! 🙂

По информация от интернет и:

– www.goldengloberace.com

– www.spindrift-racing.com

– www.americascup.com

автор: Pro bono