Ще бъде ли България „червен динамит“ във финалите на SSL Gold Cup?

157
0
Споделете

Българският състав за SSL Gold Cup попадна изненадващо във финалите на Гран Канария (10 ноември – 3 декември 2023 г.) след отказ от участие на няколко от отборите добили по право място в 1/32 – финалите. Отборът ни – Явор Колев, Александър Димитриев, Ивайло Ангелов, Ина Илиева, Йоан Колев, Михаил Берберов, Христо Младенов, заминава днес с полет от София за Канарите, от Лондон към тях ще се присъедини Валентин Недялков.

„Много изненадваща покана, за щастие успяхме да реагираме бързо и да съберем отбора. За съжаление, ще сме в непълен състав, ангажименти във ВВМУ възпрепятстваха участие на Радослав Гавраилов. Ще се постараем да стигнем поне нивото ни от юни миналата година в Швейцария“, коментира за maritime.bg капитанът Явор Колев.

Ветроходният вариант на футболния Мундиал събира в Гран Канария 40 отбора – 24 представители на топ нациите във ветроходството, плюс 16 преминали ситото на квалификациите. Жребият ще бъде теглен на 9 ноември, четвъртък. През юни 2022 г. нашите бяха в една група с Чехия, Португалия и Турция, в последния ден от надпреварата в Грандсон, Швейцария пропуснаха шанса си да се наредят сред първите два тима в класирането и да добият право на участив във финалите. Стартовете на тогава събраха пред мониторите стотици любители на ветроходството у нас, изживели незабравими емоции.

Поканата в последния момент създава асоциации с участието на националният отбор на Дания във финалите на Евро’92. Тогава футболистите на „Червеният динамит“ бяха събрани от плажовете след като УЕФА извади от надпреварата Югославия заради санкции от ООН. В края момчетата на треньора Рихард Мьолер-Нилсен триумфират като шампиони на Стария континент.