Файона Кид: Европейското в Бургас е равностойно на Световно първенство (галерия)

2065
0
Споделете

Стотици граждани и гости на Бургас станаха свидетели на тържественото откриване на Европейското първенство по ветроходство в клас Optimist IODA’2017. Представителите на 44-те нации изпъстриха центъра на морския град, преди да се построят пред сградата на Община Бургас под звуците на Beyond the Sea, в прекрасната интерпретация на представителния духов оркестър на ВМС.

„Ние организираме шест континентални и едно Световно първенство. Смея да твърдя, че Европейския шампионат в Бургас е равностоен на Световното като сила и организация. Благодаря на яхт клуб „Порт Бургас” за добрата работа в периода от избора на домакин до днес” обяви в речта си пред участниците генералният секретар на Международната класна асоциация IODA Файона Кид. Церемонията започна с обръщение към състезатели и треньори от страна на министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Optimist IODA’2017 бе официално открито от зам.-кмета на Община Бургас Красимир Стойчев. Големият отсъстващ от откриването бе президента на Българска федерация по ветроходство, макар и обявен от водещия на церемонията.

В шампионата на Стария континент (30 юли – 06 август) участват над 262 състезатели от 44 държави (108 момичета и 154 момчета). Първите стартове са утре от 13:00 ч. Програмата предвижда по две гонки за всяка група на ден до събота, 5 август.