Тома Томов преди XVII „Кор Кароли”: „Не заобикаляйте правилата, те пазят Вашия живот!”

1802
0
Споделете

На 13 август в Бургас ще бъде даден старта на XVII ветроходна регата “Кор Кароли”. Тази година общата дължина на състезанието е 110 морски мили с етапни спирки Бургас, Свети Влас и финал във Варна за празника на морската столица 15 август. Преди година единствената регата за килови яхти с офшорни етапи „влезе в новините” с трагичния инцидент довел до прекратяването й, а в последствие от БФВ бяха приети правила за сигурност, съобразени с изискванията на World Sailing.

За проверките на оборудването и сигурността на участниците, nauticabull потърси кап. Тома Томов, председател на Фондация „Кор Кароли”, която е основен организатор на регатата.

Кой ще проверява оборудването на яхтите по изискванията на World sailing за регата от Категория 4?

Благодаря за проявения интерес. Винаги ми е било приятно да говоря с nautica, надявам се да е така и с nauticabull – ново име, нов екип наверно. Към съдийския състав на регата “Кор Кароли” ще има и инспектор по безопасността (Safety Officer) на когото са вменени задълженията да проверява оборудването за безопасност на плавателните съдове и екипажите съгласно изискванията на Морската Администрация на Република България и възприетите правила на Международната федерация по ветроходство World Sailing за морски (off-shore) регати, категория 4, към която спада маршрута и на нашата регата.  Между впрочем, това не е новост специално за регата „Кор Кароли” – в миналогодишната регата съдийската комисия по наша инициатива също извърши такава инспекция. Нещо повече, в допълнение на това, по разпореждане на директора на ДМА Варна (той е и Капитан на пристанището) двама държавни инспектори извършиха отделна самостоятелна проверка по време на регистрацията и преди старта. И въпреки това нещастието се случи. Защо? Защото безопасността не търпи компромиси. Компромиси със собственият ти живот и този на екипажа ти ще те доведе до нещастие, ако не сега, следващия път. Правилата са родени от много човешки трагедии и са създадени за да ни предпазват.

Приемането на Правилата за безопасност породиха полемики, дори някои побързаха да обвинят търговци на морско и яхтено спасително оборудване в заинтересованост. Ще се правят ли компромиси?

Ние, като организатори компромиси няма да допуснем. Наблюдаваме регатите през този сезон и имаме впечатления какви опити за заобикаляне на изискванията се правят. Ние ще направим всичко по силите си за контрол докато яхтите се снемат от кея за да стартират. От там нататък пълната отговорност лежи на плещите и съвестта на шкипера – доколко добре е оборудвана яхтата, каква подготовка притежава екипажа за да се справи със предизвикателствата на морето и вятъра, какви действия трябва и е в състояние да предприеме за да опази съда и екипажа. Тук също компромиси не се правят. Шкипер, който има неблагоразумието да нарушава тези принципи носи тежки последици за себе си и за екипажа. Нашият призив към всички е: не правете компромиси с безопасността, не заобикаляйте правилата, те пазят вашия живот.

На 12 август се навършва една година от трагичния инцидент с Йоана Атанасова. Според Програмата на регатата в този ден е насрочено Welcome party. Как ще бъде почетена паметта й?

Йоана и близките й заплатиха най-високата цена. Всички бяхме потресени от случилото се. По стечение на обстоятелствата годишнината съвпада с откриването на регатата за което сме предвидили няколко неща през деня, извън официалната програма. А вечерта т.н. Welcome party ще бъде скромен коктейл, както винаги без излишна пищност и шум, за среща на участници, спонсори и организатори.

Уведомени ли са подразделенията на ИАМА в Бургас и Варна за програмата на регатата? Ще бъдат ли в готовност бързоходните спасителни съдове в посочените райони?

Да, всеки знае, че за всяко организирано събитие на вода трябва да се информира, да се получи разрешение и да се следват предписанията на регионалната Дирекция МА. Уведомяват се и Гранична полиция и ВМС.

Кои са Главен съдия и Инспектор по сигурността?

Главен съдия ще бъде Пламен Георгиев, за инспектор по безопасността има две кандидатури, ще изберем едната. Ние от Фондация Кор Кароли ви благодарим за загрижеността за безаварийното протичане на регатата.

nauticabull

ПРОГРАМА

12 Август, събота

10.00 – 20.00   Регистрация в Регатния офис в Яхт клуб Порт Бургас

13.00               Про-Ам гонка Бургаски залив

16.00               Прес-конференция

18.00               Шкиперска конференция

19.00               Welcome Party

 

13 Август, неделя

07.00 – 08.30   Късна регистрация + такса от 50 лв.

11.00               Старт Етап I:   Бургас – о.Св.Анастасия – Св.Влас                      

20.00               Награждаване Етап I и парти – гр. Св. Влас.

 

14 Август, понеделник

10.00               Старт Етап II:    Св.Влас – Варна

20.00               Награждаване Етап II .

 

15 Август, вторник

10.00               Шкиперска конференция

12.00               Старт Гонка III – Варненски залив

18.00               Награждаване на победителите, закриване на регатата и коктейл