Това момче ни накара много пъти да се гордеем с него!

1085
0
Споделете

От години си мислех да посветим материал на Виктор, Филип и техните родители. След последния старт на Виктор Станоев в клас Optimist (Държавното първенство във Варна 19-21 август) направо си плачеше за това. Направихме го, макар и съвсем информативно, в новия епизод на подкаста „Стартова процедура”. Най-малкото заради жеста на БФВ и нейният президент Росен Марангозов, отличили Виктор при получаването на поредната титла за цялостното му присъствие в българския Optimist.

Текста, който ще прочетете по-долу, получихме по електронен път. Благодарим на авторите за спестените усилия! 😀

Това момче ни накара много пъти да се гордеем с него, но е време да продължи напред звездния си път в следващите ветроходни класове, а ние искаме да му пожелаем успех!

Виктор Станоев – малкият голям ветроходец, който записа България два пъти в Златната група на Световното на Оптимист през 2021 г. и 2022 г. (бел.ред. – най-масовият ветроходен клас в света, с официално регистрирани над 300 000 състезатели) и донесе исторически успех за българското ветроходство в класа.

Спечели златните купи на 17 от общо 20 проведени български регати в неговия клас за последните три години и стана известен сред състезателите на Оптимист в Европа като „Бързият българин“. Виктор е син на ветроходеца Свилен Станоев от Варна и започва да тренира ветроходство още на 5-годишна възраст в яхт клуб „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна“. На осем той печели първата си регата на клас Оптимист, младша възраст в Балчик.

През 2019 г. е Национален шампион в младша възраст, а през 2020 г., 2021 г. и 2022 г. е Национален шампион на България в клас Оптимист, старша възраст и 3 години подред получава наградата „Ветроходец на годината в клас Оптимист” от БФВ.
Участвал е на международни регати в Малта, Испания, Италия, Гърция, Турция, Украйна, Румъния, Монако, Черна гора, Словения, Канарските острови и др. Има много награди и купи – 2-ро място в Тенерифе, Испания, 3-то на регата НОА в Гърция, 6-то през 2020 г. и 4-то през 2021 г. на BIOR в Бодрум и др.
През 2020 г. година на Европейското първенство в Порторож, Словения става 15-ти в Европа, а през 2021-ва влиза в Златната група на Световното в Рива дел Гарда, Италия с невероятното за България 25-то място.

Успехите на Виктор не спират и през тази година. През април на езерото Гарда, той спечели 3-то място за България в Купата на Нациите, от 32 държави в Residence Centro Vela Country Cup 2022, както и влезе в Топ 20 на легендарната, най-масова детска регата в света  Garda Lake Opti Meeting (с 1100 състезатели от 32 страни).

През май, Виктор завърши 5-ти на Bodrum Pre World Test Event Regatta 2022, а след това, отново класира България на престижното 35-то място в Златната група на Световното първенство на клас Оптимист в Бодрум, Турция.

Вече три години Виктор Станоев е номиниран за почетен член на клуб „Успелите деца на България“ към Фондация „Димитър Бербатов“, а тази година той стана и един от лауреатите за голямата награда и получи спортна стипендия за успехите си.

През декември миналата година, Виктор бе отличен и от Фондация „Кор Кароли“ със специалната награда за „Високи спортни постижения за 2020 и 2021 г. в клас Оптимист“.

В България през първите си години Виктор тренира с едни от най-изявените български треньори по ветроходство – Йорданка Минкова, Тодор Христов, Николай Василев и Иван Василев. Именно те запалват в него любовта към морето, регатите и ветроходния спорт.

В  чужбина негов ментор става известният италиански треньор, Симоне Ричи (треньор на трикратния световен шампион в клас Оптимист Марко Градони), както и гръцкият треньор Антонис Дросополис. През последните три, успешни години за Виктор , негов личен треньор и най-голяма опора е баща му, Свилен Станоев.

От тази година, Виктор получава и безусловната подкрепа на ЯК „Св. Николай“ София и се състезава за тях. В момента Виктор е IX клас в Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” гр. Варна и освен добър ветроходец е и отличен ученик. Вече 15-годишен, той приключва състезателния си цикъл в клас Оптимист, но ще продължава да се състезава за България и в горните ветроходни класове. Виктор и брат му Филип Станоев (12 г.), също  ветроходец в клас Оптимист, възнамеряват да продължат в тандем в олимпийския клас 470. Успех и нови поводи за гордост!

Дерзайте момчета и попътен вятър!