Слаби до умерени ветрове за 39-ия Rolex, обявиха класиране от крайбрежния етап

1274
0
Споделете

Слаби до умерени ветрове вещае прогнозата за следващите дни в района на Малта и остров Сицилия, които ще бъдат aрена на събитията в „Средиземноморския Rolex” от 20 октомври. Според синоптиците, за старта на 606-милната надпревара се очаква вятър 15 възла ENE. За следващия ден, когато флотилията ще бъде по източното крайбрежие на Сицилия, преобладават слаби ветрове. В заключителната част на обиколката се очакват попътни NNW ветрове 15-18 възла.

Последните издания на The Rolex Middle Sea Race преминаха „под диктовката“ на характерните за сезона свежи мистрали (вятър зараждащ се в долината на Рейн, който се спуска със сила от Алпите над все още топлото Средиземно море). През 2014 г., когато бе първото българско участие с Bavaria 50 Vision, по-голямата част от флотилията (в т.ч. и нашият екипаж) не завърши заради най-силните ветрове в историята на регатата. Миналата година, два дни след старта над двадесет екипажа се оттеглиха заради силните ветрове около Стромболи.

Междувременно, на страницата на The Rolex Middle Sea Race бяха обявени официалните резултати от крайбрежния етап (coastal race) на 17 октомври. Победител е Black Pearl (Carkeek 47) с шкипер Щефан Йоханес Йентш, следван от миналогодишния първенец  Endlessgame (Cookson 50) на италианеца Пиетро Мосчини.

Българската Blue Magic е 29-та в общото и 15-та в IRC5. Руската Belka2 е с наказание OCS (не стартирала; била е на следстартовата страна на стартовата линия (On the Course Side) в момента на на нейния стартов сигнал и не е стартирала или е нарушила правило 30.1), а италианската Duffy – нефиниширала (DNF).

Стартът на 39th Rolex Middle Sea Race е в събота, 21 октомври в 11:00 CET (12:00 българско време) и може да бъде следен на живо в сайта на регатата, faceboock, twiter и със системата Yacht tracker. Това е 39-то издание на регатата, а тази година се честват 50 години от първата през 1968-ма.