Регата Varna Channel Cup се завръща от 21 до 24 май

1080
0
Споделете

Седмото издание на единствената по рода си регата Varna Channel Cup ще се проведе във Варна между 21-24 май. Най-зрелищното ветроходно състезание по нашите ширини отново ще доближи макисмално спинакери и публика в морска надпревара, включваща гонка в канала на варненското езеро.

Събитието се организира от яхт клуб ЛЗ яхтинг 1991 и СК Ултрамарин, под егидата на Община Варна. Това е единствената в България регата, включваща гонки канал-езеро, което позволява публиката да види съвсем отблизо, от брега на Аспарухово, преминаващите на една ръка разстояние килови яхти. Събитието е любима атракция и за фотографи и любители на дронове, които снимат яхтите в канала, от Аспарухов мост, Морската градина и близките плажове.

Очаква се в надпреварата, част от честванията по случай юбилея Варна – 100 години курортен град,  да се включат около 300 ветроходци на 40 яхти от различни ORC и IRC класове.

 „Миналата година проведохме едно COVID издание, в което просто се състезавахме без традиционните за регатата популяризиране и съпътстващи събития. Радваме се, че едно от спортните събития, които се превърнаха в емблема за Морската столица отново ще бъде в пълния си блясък. Едва няколко са подобни регати по света и варненци имат късмет, че градът позволява провеждането на подобен формат канал-езеро, в което цветните спинакери да преминат толкова близо до брега. Надявам се, че и тази година ще се запази тенденцията варненци да отделят от времето си за това събитие и да заведат децата си да го наблюдават.“ – споделя организаторът Лъчезар Братоев от яхт клуб ЛЗ яхтинг 1991.

Събитието се организира с подкрепата на Община Варна, Конформа, Хотел и казино „Черно море“, Paul Hewitt и LZ яхтинг 1991.