Регата „Академика“ цели обединение на ветроходната общност

1710
0
Споделете

На 16 и 17 септември 2017 г. в акваторията на Варненски залив ще се състои между-университетска регата „Академика“, организирана от яхт клуб „Кап. Г. Георгиев Порт Варна“. Академичната надпревара под ветрила е финална дейност от проект „Ветроходна академия“, НПИМД-008-Н3/2017 по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2017 г. към Министерството на младежта и спорта.

Между-университетска регата „Академика“ ще се проведе в две групи:

I група: „Университетска – студенти“ в Национален клас Conrad 25R – само за обучените младежи по ветроходство от Проекта, които ще бъдат разделени в шест екипажа – Икономически университет, Медицински университет „Проф. д-р П. Стоянов”, Технически университет, ВВМУ „Н.Й. Вапцаров”, Варненски свободен университет “Черноризец Храбър” и сборен от младежи извън варненските университети. Екипажите ще бъдат водени от професионални шкипери: Петър Димитров, Михаил Копанов, Александър Калчев, Павел Дуков, Александър Милев и Мартин Велков;

II група: „Университетска – професионалисти“ за всички ветроходни яхти, разделени в клас ORC, които по принцип се състезават на регати, но с условие да представляват университетa,  който е завършил шкипера или по-голямата част от екипажа.

За всяка група ще има отделно класиране и награди, както и голямата награда – Купата на „Академика“, връчена на университета с най-добро класиране в двете групи.

Главен съдия на регатата ще бъде Антоанета Томова, а председател на протестната комисия проф. Камен Фильов-почетен председател на Българска федерация по ветроходство. Целта на регатата от една страна е младежите, обучени по проект „Ветроходна академия“  да демонстрират придобитите знания и умения в екипаж с професионален шкипер от изброените по-горе, а от друга да обедини ветроходната общност на академично ниво и да покаже, че ветроходството като спорт може да се практикува във всяка възраст и квалификация.

По време на регата студентите в Проекта ще представят изработените от тях творчески табла за превенция срещу зависимости и агресия в следните направления:

Медицински университет: Допинг и наркотична зависимост – последствия за здравето, превенция от зависимостта, анти-допинг.

Технически университет: последствия и справяне с интернет зависимостта.

Икономически университет: последствия и справяне с хазартната зависимост.

ВВМУ: последствия и справяне с агресията.

ВСУ: интеграция на хора в неравностойно положение.

Междууниверситети: здравословно хранене.

За награждаването на призьорите в регата „Академика“ са поканени министърът на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на Община Варна Иван Портних, екипът на „Варна – Европейска младежка столица 2017“ и ректорите на варненските университети.