“Понтоните на Кристо” – перфектен PR ход на домакините на ЕП Optimist в Бургас

1832
0
Споделете

Десет дни преди началото на най-голямото ветроходно събитие у нас за годината, домакините на Евро’2017 за клас Optimist намериха оригинален начин да привлекат вниманието на медиите към стартовете в Бургас (31 юли – 6 август). Прессъобщение до няколко електронни издания, публикувано и естествено copy/paste от останалите и потребителите разбраха че все пак ще има и ветроходство по морето.

“Арт инсталацията “Плаващите кейове” на световноизвестния творец с български произход Христо Явашев – Кристо ще бъде монтирана в Бургас. Част от плаващите кейове ще се пренесат в морето пред Яхт клуб “Порт Бургас”. Понтонът ще бъде изграден от специални полиетеленови кубове с размери 50/50 см.

Кубовете са закупени и доставени от “Пристанище Бургас” ЕАД и в близките дни предстои да бъдат монтирани на вода. Понтоните са част от внушителната арт инсталация “Плаващите кейове” на Христо Явашев, представена през 2016 г. на езерото Изео в Италия. У нас те няма да бъдат част от пространствена художествена творба, а ще обслужват треньорските лодки и катери при домакинството на Европейско първенство клас “Оптимист” – IODA 2017, което ще се проведе в Бургас в периода  30 юли до 6 август 2017 г.

Подготовката за престижната регата, чийто домакин е яхт клуб „Порт Бургас” е в разгара си. За участие са се записали 275 състезатели от 45 държави. Има участници от страни извън ЕС като САЩ, Аржентина, Бразилия, Австралия, Нова Зеландия, Хонг Конг, Япония, Китай и др. Над 85 са придружаващите ги треньори и водачи. Първите състезатели започват да пристигат в началото следващата седмица.

„Плаващите кейове” бяха открити през юни 2016 г. на езерото Изео в Италия и посетени от над 1,5 млн души.

Кубовете 50/50 см гастролираха в Бургас година по-рано – през август 2015 за Откритото Европейско първенство за младежи в класовете 470 и 420.

*Христо Владимиров Явашев е американски скулптор и художник от български произход, прославил се заедно със съпругата си Жан-Клод де Гийебон с оригиналните си пространствени художествени инсталации.

снимки: архив БГНЕС и Станислав Василев