Павлин Надворни и Espresso Martini пресякоха меридиана на нос Добра Надежда

229
0
Споделете

В 0947 UTC днес, 5 декември, на ширина 39°00′.555 S, българският ветроходец Павлин Надворни, шкипер и единствен член на екипажа на 45-футовата яхта Espresso Martini, пресече меридиана на нос Добра Надежда, покорявайки първият от Трите големи в Околосветската регата за едночленни екипажи Global Solo Challenge.

„Приятен, макар и доста пулсиращ югозападен вятър между 6 и 17 възла и висока мъртва вълна от югозапад. Променлива облачност, слънцето топли, макар и често да го скриват облаците. Ремонтът на кутията на лагера ще започне, когато условията позволяват“, пише в мейл до бреговия екип Надворни. Това вероятно ще е 6 декември, Никулден, когато според метеоролога в екипа центъра на антициклона ще премине над Espresso през нощта и е вероятно вълната да е паднала.

Четиридесет и пет денонощия след старта, Надворни и Espresso Martini са шести по реда на стартиране и осми във „виртуалното“ класиране, изготвено по ЕТА (Приблизително време на пристигане в Ла Коруня). По последни данни от тракера на Global Solo Challenge, позицията им е 39°01′.23 S/004°27′.76 W.