Отворено писмо: Какво се случва с ветроходството в България?

1678
0
Споделете

Днес на редакционната поща получихме писмо от г-н Димитър Шангов, с молба да бъде публикувано в сайта. В него той поставя няколко въпроса на членовете на УС на БФВ, след като бе взето решение да му бъде наложена глоба от 1000 евро и да бъде изключен от националния отбор неговият син Мариян. Предлагаме писмото без редакторска намеса:

„До УС на БФВ

чрез редакцията на

Наутика Булл

Уважаеми господа,

искам да се извиня, че Ви отнемам от времето. Извинявам се, най-вече на членовете на УС на БФВ, че трябва да се занимават с „Казус“ относно мен.

В „Българския тълковен речник“ е записано, че под „Казус“ се разбира „заплетен сложен въпрос“. Когато прочетох това определение, много се притесних, че отнемам от ценното време и капацитета на членовете на УС на БФВ, като може би това е и основната причина те да не се занимават с развитието на Българското ветроходство.

Един пресен пример: улисани в решаването на “казуси” са пропуснали да подадат заявки за участие на ЕП на Оптимист, но пък какво от това, след като се оплакват от липса на средства ще трябва да платим с 20% повече – “голяма работа”.

Аз благодаря на УС на БФВ за отделеното време по решаване на „Казуса“ с мен, за глобата, която са ми наложили, но са пропуснали да посочат банкова сметка в Евро или да определят курс, по който да извърша плащането. Явно УС на БФВ вече са въвели новата парична единица, а ние изоставаме.

Не съм много вещ в правото, но си мисля, че когато някой причинява вреди другиму съвсем умишлено, не спазва процедури и лъже, трябва да си понесе отговорността. Най-нормалното място, това да се изясни, е съдът. Това беше и основната причина да заведа дело срещу двама „съдии“, които бяха напълно наясно, че погазват абсолютно всички правила, но въпреки всичко съвсем целенасочено декласираха състезател.

От Решението си по т.5 в Протокол 18/06.02.2020 е видно, че в УС на БФВ сме допуснали хора, които прикривайки се зад общата безнаказаност, си позволяват да погазват всякакви норми, правила и закони, да не говорим за морал. Поради тази причина възнамерявам да не ги чакам да уведомяват World Sailing за безхаберието си, а аз да го направя.

Що се отнася до изнудването, което се опитват да извършат, мога да ги уверя, че ще се наложи да обясняват действията си като физически лица, участващи в Управителния съвет на БФВ, пред компетентния съд, за да ми разяснят безумията си.

Какво се случва с ветроходството в България? Защо УС на БФВ се опитва да налага грубо, авторитарно ръководство за сметка на бъдещето на един състезател? Това ли следва при всяко несъгласие с УС на БФВ – Заплахи за лишаване от състезателни права за всеки дръзнал да оспори тяхно решение? Ако погледнем реалността в очите, виждаме трагична картина: съдии които не познават правила и лъжат, може би с цел да декласират конкретни състезатели, или да прикрият собственото си невежество. Треньори, които напускат страната, защото им е писнало от безумия и един УС на БФВ, който взима решения да наказва, изключва, включва и каквото му дойде на ум, но не и да се занимава с развитието на спорта. Мисля, че това да знаят само едно правило от СПВ 3.3 (с), което ги кара да си мислят, че са над всичко, ще им изиграе лоша шега.

Поради тази причина мисля, че дълбоко уважаваният от мен УС на БФВ трябва да си подаде оставката.

Благодаря за отделеното време,

Димитър Шангов“