Минало свършено vs. минало незабравимо

1572
0
Споделете

Сезон‘2018 отива към края си. Изпъстрен с регати за килови яхти, детски, oлимпийски и неолимпийски класове. Регати с история, прохождащи и нови. В дните, когато бяха в светлината на прожекторите, тези с история припомняха за миналото си – VII Dobrogea Cup, XVI Съединение, X Черноморец Бургас, XIX Циклон, XXXVIII Бриз, XLIII Порт Варна, XXV Порт Бургас, LXII 3 март, XVIII Кор Кароли…

С малки, но пък болезнени изключения за първопроходците на някои от тях, в частност на последната в списъка по-горе. Този сезон, с 18-тото си издание, регата „Кор Кароли“ навлезе в „пълнолетие“. Още от „тинейджърска възраст“ обаче, организаторите на регатата забравиха един от основателите. От 2015 г. насам, организаторите (Фондация „Кор Кароли“ – б.а.) умишлено или не, забравиха един от основателите на регатата – Стефан Методиев.

Кой е той и защо по някакъв начин всички в общността (ветроходната) трябва да сме му поне мъничко признателни?

Регата „Кор Кароли“:

2001 г. – инициатор, организатор, главен съдия;

2002 – 2007 г. – организатор, главен съдия;

2008 г. – организатор, главен ръководител на регатата;

2009 г. – съорганизатор, председател Протестна комисия;

2010 г. – почетен председател на Организационния комитет, председател Протестна комисия;

2011 г. – председател на Организационния комитет, председател Протестна комисия;

2012 г. – председател на Организационния комитет, председател Протестна комисия;

2013 г. – председател на Организационния комитет, председател Протестна комисия;

2014 г. – председател на Организационния комитет, председател Протестна комисия;

2015 г. – след две заседания на Инициативния комитет и определен за председател Протестна комисия, отстранен без обяснения.

Пак от 2015 г., НИТО ВЕДНЪЖ НЕ Е КАНЕН НА ОТКРИВАНЕ ИЛИ ЗАКРИВАНЕ НА РЕГАТАТА. Никъде не се споменава и факта, че е дългогодишен председател, а от 27 май с.г. и Почетен председател на Фондация „Кор Кароли“. В която е от основаването й, а от създаването на преходната награда Златен глобус през 1980 г. е постоянен член на Комисията за определяне на носителя. И още – член на Организационния съвет за учредяване на Фондацията, говорител, учредител, секретар, 14 години председател на УС на Фондацията.

Споровете кое е по-важно – минало, настояще или бъдеще, продължават. Миналото вече го няма, а бъдещето още не съществува. Само с настоящето можем да променим нещо.