За бедния треньор добра дума кажете

1766
0
Споделете

Материал със същото заглавие излезе изпод клавиатурата ми през месец май 2015 г. Тогава посветен на баскетбола, за спортсменският жест на един млад треньор от Варна, лишил отбора му от участие във финала и почти сигурна титла… Този жест предизвика притовречиви мнения – от подкрепа, до отрицание. Но ставаше дума за детски спорт. Както каза един от подкрепилите треньорското решение: „Детският спорт преди всичко възпитава стойностни хора, а купите и медалите са една идея по-маловажни”.

Реших да използвам същото заглавие за една ситуация във ветроходството от преди седмица, в която са замесени деца, треньори, родители, ръководство. В тази амалгама последните три компонента трябва точно да възпитават стойностни хора. В средата на един от най-успешните си като резултати сезон на яхт клуб „Капитан Георги Георгиев Порт Варна” (титла в Тим-рейсинга и две сребърни отличия от ДП в клас Optimist, десетки призови места от всички регати в календара до този момент, десетки деца в школата и т.н. и т.н.), полугласно във ветроходните среди не само във Варна, но и в страната се коментира положението на двама от тримата щатни треньори. Според слуховете (потвърдени от няколко независими източника), двамата не са или по-скоро, не възнамеряват да работят повече в клуба. Но както повечето организации в България използващи за връзка с медиите „пресслужби”, информацията е на принципа „Или хубаво, или нищо”. Който е характерен за други случаи, пази Боже!

В живота нищо не е нито само черно, нито пък само бяло. И вместо да бълват само снимки и информации за успехи и спечелени конкурси, по-простичко е да се пускат и нелицеприятни информации. И всичко се преживява някак по-лесно.

Станислав Викторов