Започна „подгряващата“ Евро‘2024 регата в Атина

104
0
Споделете

Шестдесет и шест състезатели от тринадесет нации стартираха в Open Pre – Europeans Regatta, в Каламаки, Гърция. Състезанието е генерална репетиция и за организаторите на Европейското първенство по ветроходство в класовете ILCA 6 и ILCA 7в Атина (16-23 февруари).

Шампионатът на Стария континент привлича огромно внимание сред ветроходната общност, тъй като там ще бъдат разпределени едни от последните квоти за Олимпийските игри в Париж тази година – по две за ILCA 7 и ILCA 6. При дамите в ILCA 6 претендентите за двете места са състезателки от 14 нации. Последни квоти – на Last Chance Regatta в Йер през април и по програмата Emerging Nations на World sailing.

За Евро 2024 в Атина са заявени и български ветроходци – Диана Маркова (ЯК Порт Бургас) в ILCA 6 жени, Мариян Шангов (ЯК Порт Бургас) в ILCA 6 мъже, Михаил Берберов (ЯК Кап. Георги Георгиев – Порт Варна) в ILCA 7. В гръцката столица е и Александра Лукоянова (ЯК Черноморец Бургас), която очаква решение по своя случай, след като заявката й бе анулирана на 12 януари т.г.

Класиране след първия ден на Open Pre-Europeans ILCA-6-Women-2nd-Race