Декември – време за класации и награди

172
0
Споделете

Последният месец на годината е време на равносметки и класации. Някои по-обективни и авторитетни, други – не до там. Непреходна си остава… преходната награда “Златен глобус – Кор Кароли” за най-добро българско морско ветроходно постижение за годината. Над четири десетилетия ако не да обедини родната общност, то поне дава повод на родните ветроходци да се срещнат и преброят в навечерието на Светлите празници…

Възрожденски дух, европейското възпитание и образование надничат от всеки ред на Правилата, писани през 80-те години на ХХ век от основателя на фондация „Кор Кароли“ и на приза инж. Борис Ганчев (5.08.1911 – 12.12.2008). Точка първа казва всичко: „Целта на Наградата е, увековечавайки светлата памет на кап. Георги Георгиев и неговия смел подвиг, да спомогне за развитието на ветроходния спорт в България”.

Именно думичката „спорт” бе заобикаляна десетки пъти от почитаемите членове на Комисията. До Олимпиадата в Сидни в началото на XXI век, с Глобуса бяха отличавани плавания „от – до”. С всяка изминала година става очевадно, че дрешките (или кутията в която се съхранява Наградата) отесняват… И някак неудобно е дори в списъка с номинираните да си съседстват постижения от спортното ветроходство за подрастващи и големи, киловите яхти и плавания с повод и без повод. Без да подценяваме и за миг усилията да проектираш, построиш и създадеш собствена яхта и да плаваш свободен!

Номинираните за 2023-та трябва вече да са ясни, срокът бе до 23:59 ч. на 1 декември. Традиция е името на носителя да бъде оповестявано на 20 декември, тази година последният носител на „Златен глобус“ (по правило и член на Комисията за следващ избор) във видеообръщение от Атлантика „обнародва“ своята номинация и глас. Какво ще реши Комисията, остава да гадаем… според Правилата Желателно е всички членове на комисията да стигнат до единодушно решение и само в краен случай да се прибягва до явно гласуване. При равен брой гласове решаващ е гласът на председателя“.

През декември ще очакваме и класациите на спортни клубове, общини и федерация, в които би трябвало да попаднат най-заслужилите. Малка, но сладка награда за състезатели, треньори, родители и малкото спомоществователи.