Два бързи в челото на COVID-19 днес във Варна

1084
0
Споделете

Със Станислав Донев-Малък Сисо израснахме заедно в махалата около Спортната зала. Бяхме неразделни – Големият (аз) и Малкият Сисо, по-късно той получи и прякора Бамби (галено от Бамбук) и с него стана популярен във ветроходните среди през 80-те и 90-те на ХХ в. Бамби бе моряк, бохем, авантюрист, сега е водолазен инструктор нейде по света и притежаваше разностранни таланти. На излизане от „късния пубертет” или както Дардането (от Гръцката) ги наричаше „30 години щастливо детство”, Малкия Сисо се захвана с изкуство. Рисуваше, плетеше гривни и всичко изнасяше по сергиите на Златните или по планинските курорти. Именно от Боровец е поръчката, която съм запомнил. Полюшкващ се ирландец поръчал на Бамби гривна с надпис Five in the back. Така, с пет куршума в гърба, IRA наказва предателите…

В гръб не е честно, това запомнихме от махленските и междумахленски битки от онова време. Затова ще си позволя да перифразирам онова с петте, в two in the forehead (два в челото). Да, днешното пускане на още две ветроходни яхти на вода във Варна, са двата изстрела срещу тего̀бата Covid-19. Мъката и страданието, което вече близо месец ни стиска за гушата и за добро или лошо – промени много от нещата, с които бяхме свикнали в уж „нормалния” живот (имаше такъв виц преди 1989-та за съществуването на две форми на живот – жизнь и life).

По същество, днес водата докоснаха Nimana и Stella Polaris. Nimana дори направи плаване в залива, за да се нарадва на новия комплект платна. „Пролетната лудост” се случва отново, планирани са и плавания в Бургаски и Варненски залив още тази седмица Krone 1, Espresso Martini, Nimana… Естествено, при спазването на мерките по време на извънредното положение.

#ОстанетеСиВкъщи – още малко търпение.

Снимки: https://www.facebook.com/nimanayacht