Валентин Енчев: Никой не е искал да спира първенството, организаторът видимо не си е свършил работата!

2422
0
Споделете

Прекратяването на надпреварата в първия ден от Държавното първенство по ветроходство за килови яхти в Балчик предизвика много дискусии в социалните мрежи. Естествено, със „за“ и „против“. Все пак, едно състезание се прави за участниците, повечето от които плавали от Царево, Бургас, Несебър и Варна, за да стартират в най-важната надпревара за килови яхти. В кръга на шегата, големите печеливши от провеждането само на една гонка са нестартиралите и нефиниширали екипажи и… ресторантьорите в Балчик.

Предлагаме коментара на Валентин Енчев, директор на дирекция „Морска администрация“ – Варна, публикуван в социалните мрежи:

“Здравейте, извинявам се че се намесвам, случайно попаднах на дискусията и прочетох написаното. Бих искал да внеса малко пояснение: Администрацията не определя в какви класове да си прави БФВ състезанията. Тя преценява дали района е подходящ от навигационна гледна точка да се проведе мероприятие, вкл. и да го осигури чрез НАВИМ, присъствие на допълнителни сили и средства и т.н. Та така, това ни е подал организатора, това разрешаваме. Относно бюрокрацията, за която се говори, при бърз преглед на нормите, ще забележите че 3 институции са посочени за отговорни да разрешат – ВМС и ГП, предвид факта, че се прави масово мероприятие, ще има струпване на хора, както и отцепване на определен район. Смятам че това е особено важно сега в несигурните времена, в които жиееем, и Морска, която осигурява безопасността. Никой не е искал да спира или бави мероприятието, но организатора видимо не си е свършил работата. Също така вчера нямаше идея да се спират гонките, но след като администрацията беше информирана че нещо се провежда в Балчик, организаторите вместо да обяснят какво се случва, започнаха да обясняват че никога не са искали преди разрешения от служби, както и че не е нужно да получават разрешение от Морска. Това беше причината да се спре всичко. За съжаление има непознаване на законодателството.

А това че никой не е искал да пречи регата да се проведе следващите дни, може да потвърди главния съдия, който беше свидетел по телефон как се свързах с всички служби за разрешението и след края на работното време и си тръгнах чак след като пуснах разпореждането. Ако искаме държавност, нека уважаваме институциите. Повярвайте, те искат да помагат. Но и като изпълнителна власт да могат да си вършат работата, т.е. това, което законодателят им е вменил като отговорности. И накрая питам: ако беше станало нещо вчера, както на Кор Кароли 2016, как организатора щеше да обяснява на какво основание провежда регата?”