Български ветроходец в проекто-олимпийския състав на Испания

137
0
Споделете

Виктор Кателиев, който навърши 18 години в края на 2023-та, е част от проектоолимпийския ветроходен състав на Испания за Игрите в Лос Анджелис през 2028 г. Състезателят на Real Club Nautico de Gran Canaria попада сред осемте избраници в клас ILCA 7 след Евро’2023 за младежи до 21 г. в Ставангер миналото лято.

„Първенството в Норвегия бе много важно за мен, от това зависеше влизането ми в „Проект 2020-28” на ветроходната федерация на Испания. Бях изцяло концентриран върху тази цел, дори не мислехме за пропуснатия подиум в класирането до 19 г. по-късно, на Световното в Мароко, вече без това напрежение стигнахме и до бронзовия медал”, разкрива Виктор в аудиокаста „Стартова процедура”. https://www.startova-procedura.com/podcast/episode/28a32002/naj-vazhnoto-za-pobedata-e-da-se-zabavlyavash-gost-viktor-kateliev

Кателиев е внук на дългогодишния преподавател и директор на Морската гимназия във Варна инж. Михаил Бъчваров. Живее в Испания от малък, там на 5-6 години прави първите си стъпки във ветроходството. „Имаме традиции в този спорт в нашия род – моят чичо е д-р Васил Куртев, носител на Златен глобус „Кор Кароли” за околосветското си плаване през 2019 г. От лятото на същата година пазя много добри спомени от ваканцията си във Варна – тренирах в яхт клуб „Капитан Георги Георгиев Порт Варна”. В клас 420 до обед, след това на Optimist. Изключително щастлив съм, че бях част от отбора, спечелил титлата на България Team racing”, добавя Виктор, който в България е работил с треньорите Йорданка Минкова, Тодор Христов и Николай Василев.

През декември и първите дни ба 2024 г използва всяка възможност да тренира във Варна с Михаил Берберов и Христо Младенов от яхт клуб „Капитан Георги Георгиев Порт Варна”.

Участниците в „Проект 2020-28” се събират на всеки три седмици на единадесетдневен лагер  –  четири часа дневно на вода с висок интензитет, видео анализи, брифинг с конкретни задачи, анализ на данните за крен и скорост получени от индивидуалните GPS-и. Плюс фитнес по два часа, плюс велосипед, кросове и други много изтощителни, но ефективни тренировки.

Виктор продължава семейните традиции и в образованието, студент е първа година специалност „Корабен инженер”. „В Испания много помага това, че си спортист с успехи и бъдеще, те са разпознаваеми и има специална програма за обучение. Рано ми е да кажа с какво бих се занимавал в бъдеще. Най-добре е да мога да съчетавам и двете”, казва бронзовият медалист от Световното в Мароко, за когото контактите и приятелствата са най-големият капитал от заниманията с ветроходство. „Много е важно да св наслаждаваш на момента. Това помага да имаш резултати и мотивация в нашия много труден спорт. Един от незабравимите мигове е срещата ми в Лас Палмас с отбора на България в SSL Gold cup. Огромна чест за мен бе да се срещна със сънародници и бях горд с тяхното присъствие на Световно първенство”, завърши Виктор Кателиев.