БГ Optimist лети за Холандия в преследване на ново добро класиране

1525
0
Споделете

След края на регата „Циклон 2018”, състезателите от националния отбор на България в клас Optimist се събраха на кратък лагер в Несебър. В края на седмицата, 23 юни съставът отпътува за Шевенинген, Холандия с полет през Германия за участие в 2018 Optimist European Championship. На следващия ден, 24 юни, отборът ни минава обмер (по график в 16:00 ч. местно време, след церемонията по откриването), гонките са от 25 до 30 юни. Треньорът на националния отбор Иван Василев и водачът на групата Диян Марков заминават за Холандия два дни по-рано с бус, натоварен с екипировка и личен багаж на състезателите.

За Европейското първенство са заявени 264 състезатели от 44 държави (154 момчета и 110 момичета). Първите три състезателни дни са за квалификационни гонки (не по-малко от 5), след това състезателите се разпределят в Златна и Сребърна групи (Gold и Silver Fleet).

Съставът на България:

Георги Маноилов (ОМК Несебър 2000)

Даниел Йорданов (ОМК Несебър 2000)

Мартин Геров (ОМК Несебър 2000)

Тодор Тузлуков (ОМСК Циклон Поморие)

Вея Рейзова (ОЯК Созопол)

Диана Маркова (ОМК Несебър 2000)

Марсела Митева (ЦСЯК Академик София)

През август 2017 г., на Европейското първенство в клас Optimist в Бургас, националният ни отбор по ветроходство постигна исторически успех – за първи път след въвеждането на формат със Златна група, петима български ветроходци попаднаха в групите за разпределение на отличията – Тодор Тузлуков, Даниел Йорданов, Радослав Гавраилов, Диана Маркова и Вея Рейзова.