След Балчишка ветроходна седмица: идеята е всичко ново да е и по-добро

951
0
Споделете

От 8 до 18 октомври се състоя първото издание на Балчишка ветроходна седмица. В този период Белият град бе подвластен на регата „Октомври“ за клас Ял – 6, безплатни ветроходни курсове на борда на яхта Blue Magic и регата „Дионисополис“ за класовете Optimist, Laser 4.7, Cadet и 420. Потърсихме за разговор председателя на Морски клуб Балчик Александър Славчев:

Каква бе идеята на Балчишка ветроходна седмица и доволни ли сте от това, което се случи?

Отдавна коментираме с момчетата, че времето за организиране на регати в Балчик е след средата на септември заради подходящите и интересни за ветроходство метеорологични условия. Заради пандемията и ограниченията наложени тогава отменихме традиционната детска регата на 24 май, а от март насам вървеше и идеята за още една регата на Ял-6. Събрахме се и го решихме да е в началото на октомври. Освен това, винаги е вървял успоредно с дейността ни (предполагам на всеки един клуб) въпроса как да накараме обществеността да харесва и уважава нашия спорт. И Седмицата е прекрасен метод да събудим това уважение и да го запознаем от първо лице с ветроходството.

Сигурно е, че Седмицата има и послание към хората в Балчик,  постигнати ли са част от целите?

Абсолютно е успех – над 30 човека участваха, макар и кратко. Безплатни курсове са много голяма възможност за хората да се докоснат до иначе изключително скъп спорт. Специални и огромни благодарности на собственика и шкипер на яхта Blue Magic Никола Попов!!! Със сигурност ще се провежда пак и пак.

Успях да разговарям с част от участниците в регата Октомври, не е представителна извадка, но всички са на мнение, че нова регата за Ял-6 има смисъл и място в календара…

И аз останах с впечатление, че всички участвали са останали доволни от състезанието. Със сигурност ще се повтори с отстранени слабости, допуснати на сегашното издание. Като съдийство, дистанции и изпълнение нямаше забележки и аз го заявявам със самочувствие. По организацията на социалната част със сигурност ще поработим по-усърдно следващия път.

Александър Славчев, Тодор Първанов, Васил Митев, Ина Иванова, Мартин Пенев, сигурно пропускам някого… Всички вие извървяхте пътя от начинаещи състезатели, шампиони, треньори, ръководители, някои прегърнаха морски професии. Има ли усещане за вече изградена общност в Балчик и какво целите да изградите у децата, с които работите?

По-скоро има усещане за изграждаща се такава общност, като се опитваме да е съзнателен и контролиран процеса за изграждане. Да избегнем грешките и слабите места на по-стари ветроходни общности не само в България, но и по света. Нали в крайна сметка идеята е всичко по-ново да е и по-добро? Май съм първия от когото го чувам в българската ветроходна общност…

Мисля че е светло бъдещето на ветроходството ни. Яна Василева в ОВК Несебър 2000 – тази година нейните Диана Маркова и Даниел Йорданов „гръмнаха“ на Европейското на Laser 4.7. Нали е очевидно какво значи това? Имаме супер талантливи треньори – Ники Василев в ЯК Кап. Г. Георгиев Порт Варна е гений – без изобщо да го превъзнасям. Хваща отбора след дълъг период отсъствие и в Ранглистата на Optimist до 20 място – почти 50% са негови деца. За доста кратък период е постигнато това, смятам че това са треньори компетентни и талантливи на световно ниво. Просто трябва да им се даде добра възможност и цялото българско ветроходство ще дръпне напред много, ако им се позволи да си разгърнат гения.

В Поморие това, което се случва също е невероятно – въпрос на време е да ни залее поморийската вълна, те имат много деца. Жоро (Георги Райчев-бел.ред.) работи много здраво там, личи си отстрани без да си част от клуба, че нещата се случват правилно там и ще „гърмят“.

От всеки клуб могат да се посочат деца които са много талантливи – Диана Пашова от ЯК Черноморец. При бат Коста (Коста Стергидов-бел.ред.) изобщо не коментирам, там е ясно, че при ЯК Порт Бургас няма слабо. В СК Черно море Бриз Варна имат Адриана Петкова, надявам се и при нас в Балчик да могат да се посочат обещаващи младежи, бъдещето е светло със сигурност.

Снимки: МК Балчик, Снежи Златева