Михаил Копанов: Благодаря ви за честта която ми оказвате като вървим заедно!

2021
0
Споделете

Както вече знаем, RWYC взе трудно решение да отложи заради COVID-19 с година старта на Трансатлантическите регати OSTAR и TWOSTAR, с които тази година щеше да бъде чествана 60-годишнината на ветроходната надпревара в Атлантика. Днес получихме отворено писмо от българския участник в регатата Михаил Копанов:

Скъпи приятели и съмишленици,

Както вероятно вече сте разбрали, регата Ostar2020 се отлага с една година. Живеем в сложно време и по-важно от регатите е да запазим здравето и живота на родителите и децата си. Вчера обявиха отлагането, днес продължаваме подготовката. Ще използваме всеки ден за да застанем на старта по-подготвени, да сме по-бързи и успешни.

Искам да се поклоня на хората, които помогнаха дотук в подготовката за регатата. Няма да мога да упомена всички, за което моля да бъда извинен.

Благодаря на Румен Котов за предоставената втора яхта, финансовия ресурс за оборудването – ветрила, застраховка, оборудване (като нови лагери за руля, up-down furler за спинакера), помощта с кореспонденцията и т.н. Голям българин, патриот и приятел.

На фирма „Шиптехникс” – Йордан и Павел, които осигуриха нова навигационна техника Raymarine – чартплотер, автопилот, радар, уред за посока и сила на вятъра и т.н. Помогнаха в монтажа и настроиха уредите. Професионалисти, на които винаги можеш да се довериш.

На Община Бургас, kмета Димитър Николов и Красимир Стойчев – зам . кмет финанси и икономика, Диана Саватева и Йордан Георгиев за финансовата помощ покрила таксата за участие и плануваното вадене на яхтата в Плимут. Нашата морска община за втори пореден път подпомага начинанието!

На Николай Медаров, който отново купи нов грот!

На Стоян Попов – изпълнителен директор на Sport Vision България за щормовото облекло от Helly Hansen.

На приятелите от “Вятър и вода” за презентацията и огромната помощ която оказаха при събирането на средства – Ясен Димитров, Добрин Енчев, Силвия, Емилия Зафираки, Людмила Влаева. Всичко до което се докоснете успявате да превърнете в празник. Благодаря ви.

На Красимир Маринов,  който със свои средства и и труд сервизира двигателя направи парно, осигури стапел и кран, гориво, помогна в боядисването, възстанови скъсания захранващ кабел, осигури помпа за прехвърляне на гориво, прекара новата ел. система, направи стойка и монтира радара, направи и много други подобрения. Перфекционист, човек с търсещ инженерен ум и безкрайно трудолюбие. Хора като него тикат нашия свят напред. Поклон!

На екипа на UK Sailmakers Турция за прерасните ветрила. Съдбата си знае работата. Проблем с доставките на материали забави изработването им. Ако бяхме отплавали в началото на месец март, сега щяхме да сме арестувани заедно с яхтата, харчещи безмислено време, нерви, здраве и пари.

На Марин Иванов, с чиито средства подготвихме подводната част.

На Хагоп Манукян за средствата за ремонт и оборудване.

На Никола Попов за средствата, с които купихме навигационни електронни приложения.

На Мирослав Шопов, с чиито средства ще покрия разходи по прехода до Англия.

На Пламен Брадваров за храните закупени от Expedition Foods – ще ги доставят в Плимут догодина преди старта.

На Димитър Шангов, който достави канифас блокове за геноата.

На Цено Кътов, който въпреки шетащия вирус и смяната на пейсмейкъра направи нов обмер на яхтата.

На Боян Костов, който пак изработи номера и надписи за яхтата.

Благодаря на Огнян Станков и Емил Обретенов за мултифункционалния трап.

На Кристиян Димитров за водолазното оборудване и облеклата.

На Стойчо Калудов за термокостюма, оборудването и труда.

На Теодор Попов за тунинга на основата на автопилота.

На Марин Асъмов за библията и финансовата помощ.

На съпругата ми Валентина за помощта с лекарствата.

На Йордан Калоянов за транспаранта.

На Иван Копанов за съдействието с институциите.

На Иван Бахчеванов – талантливият бургаски художник с голямо сърце, за иконата която направи.

На Златина и Петър Николови, които отново помогнаха с митническата документация

Благодаря за финансовата помощ на тези съмишленици, без която подготовката нямаше да е възможна:

Огнян и Ирена Димитрови

Бранимир Йовчев

Кирил Божинов

Диана Косева

Десислава Тасева-Николаева

Драгомир Тодоров

Тодор Пиров

Александър Ценов

Георги Николов

Здравко Желев

Георги Димитров

Исам да изкажа огромната си благодарност на приятелите, които отделиха от времето и силите си при подготовката:

Коста Стергидов – изшлайфа по-голямата част от подводната повърхност, полира бордовете, залепи стикерите, залепи и сложи гел на ударения транец и т.н.  Много, много труд и старание.

Божидар Каракашев – доктор Nexus. Съживи старите навигационна система и автопилот благодарение на брилянтния си ум, знания и търсещ дух.

Атанас Иванов, Ивелин Дамянов и Георги Димитров. Благодарности на екипажа –  помогнаха в толкова много неща и навъртяха много километри по пътя Варна-Бургас.

На Михаил Митев за печката и съветите.

Огромно благодаря на nauticabull в лицето на Станислав Викторов, както и на „Яхтинг инфо“- Деница Павлова и Кристиян Вълков за медийното отразяване.

И разбира се на Яхт kлуб “Порт Бургас” – Евгений Мавродиев, Красимир Наумов, Атанас Радев, Янко Пенев, Илиан Тенекеджиев, Тодор Велев и Светльо Димитров.

И така – продължаваме без да забавяме темпото. Има още много неща за вършене – дооборудване, тестване на системите и най-накрая ще има време за тренировки.

Вярвам, че пътят е по-важен от достигането на целта. Благодаря ви за честта която ми окзвате като го вървим заедно.

Михаил Копанов, 20 март 2020 г.

* заглавието е на nauticabull