Далин финишира пръв в IX Vendée Globe, Херман се сблъска с рибарски кораб

639
0
Споделете

Френският ветроходец Чарли Далин, шкипер и единствен член на екипажа на яхта Apivia, пресече пръв финалната линия в Льо Сабл д’Олон – старт/финал в деветото издание на Околосветската регата нон стоп за едночленни екипажи Vandée Globe. Времето на Далин е 80 денонощия, 6 часа, 15 минути и 47 секунди. Дали 36-годишният шкипер на APIVIA ще е и победител ще стане ясно в следващите часове.

С най-големи шансове бе Борис Херман (Sea Explorer – Yacht club de Monaco), който бе на по-малко от 100 мили от финала и се движеше със скорост около 20 възла и има компенсация от 6 часа за участието в спасяването на Кевин Ескофие (PRB). Малшанс за германският ветроходец, който съобщи за сблъсък с с риболовен кораб. След установените повреди във фойла на десен борд, Херман плава към финала, но с по-малка скорост.

Яник Беставен (Maître CoQ IV) е с корекция от 10 ч. и 15 мин., отново за спасяването на Ескофие, както и легендата Жан Льо Кам (Yes We Cam!) – 16 ч. и 15 мин.

Въпреки че победата може в крайна сметка да отиде при някой друг, Далин изстрада първото си място до момента и постижението му е закономерно. Реално той проплава 28 268 морски мили със средна скорост 14,67 възла. Бе трети при преминаването на Екватора „на отиване”, първи на нос Добра надежда, отново първи на нос Лийуин, втори на нос Хорн, втори при повторното преминаване на Екватора.

Всичко за Околосветската нон-стоп регата за едночленни екипажи може да четете ТУК. Ние ще се стараем да ви поднасяме всичко по-важно от деня с получените прес-съобщения от офиса на Vendée Globe.