Vendée Globe в ключово партньорство с ЮНЕСКО

296
0
Споделете

Околосветската ветроходна нон-стоп регата за едночленни екипажи Vendée Globe обяви партньорство с ЮНЕСКО в навечерието на десетото си юбилейно издание тази година. Ключови в сътрудничеството с организацията на Обединените нации за образование, наука и култура са десет екологични ангажимента, в т.ч. създаване на фондация „Vendée Globe Foundation“, дарителски фонд за финансиране, координиране с научните среди и не на последно място участие на шкиперите. На борда на яхтите ще бъдат използвани различни инструменти за обогатяване на научните бази данни в рядко посещаваните райони на Южния океан по маршрута на Vendée Globe.

Организацията Vendée Globe ще работи с Междуправителствената океанографска комисия на ЮНЕСКО (МОК /UNESCO), GOOS, OceanOPS и IMOCA Class. Това партньорство е част от Десетилетието на науката за океана за устойчиво развитие на ООН (2021-2030), координирано от МОК/ЮНЕСКО.

От следващото издание през 2028 г., се предвижда всички участници във Vendée Globe да бъдат оборудвани с научни инструменти за събиране на данни в Големият Юг. Яхтите във Vendée Globe са истински лаборатории за иновации, оказващи влияние върху цялата морска индустрия. Разпоредбите от 2028 г. ще включват ограничение за въглеродните емисии при изграждането на новия IMOCA.