Global Solo Challenge, ден 16: Помогни си сам и… отново в играта!

217
0
Споделете

Dia di loucura (Дни на лудост) пее в една от знаковите си песни Босоногата дива на Кабо Верде Сезария Евора. За щастие на Павлин Надворни и Espresso Martini не дни, а часове отне непредвиденият пит-стоп под Миндело, част от групата острови Зелени нос.

„Павката е луд, за да застане на котва точно там”, бе учудването на Стефан Раев, който преди години имаше успешно сърф училище на Кабо Верде. Високият планински бряг създава ефект на „фуния” – ако горе влиза 35-37 възла, долу вече е 45!!!

За часове Павлин отстранява дребните (и не толкова) проблеми по мачтата, автопилота и руля. След консултация с брговия екип (нека напомним кои са „хората в сянка” – Васил Попов, Светлозар Тенев, Хенрих Кокончев, Пламен Янакиев, Тодор Адамов, Цено Кътов, Иво Танев) , е взето решение да не се взема резервна част за автопилота от Кабо Верде. Това спестява на дуета наказанието от 96 часа!!!

В началото на 16-ото денонощие от старта си в Околосветската регата за едночленни екипажи Global Solo Challenge, Павлин и Espresso Martini запазват шестата си позиция от 14 стартирали до момента. Денонощният преход за последните 24 часа е 167 NM, позиция 09°43′.35N / 026°15′.79W.