Vendée Globe: Той се върна! (галерия)

572
0
Споделете

Плаването в канала до пристанището в Льо Сабл д‘Олон и овациите от хилядите посрещачи са най-сладката и най-голямата награда за всеки ветроходец. Макар и в несравнимо по-малък, практически нищожен вариант съм го изпитвал в далечната 1990 г., когато жителите на града посрещаха екипажите от Le Tour de France a la Voile. Усещането е несравнимо!!!

В ранните часове на 29 януари хиляди излязоха, за да посрещнат Него. Героят, не без основание наричан от всички КРАЛ ЖАН! Финалът и посрещането на 61-годишният Жан Льо Кам и неговата Yes We Cam! открадна шоуто на IX Околосветска ветроходна регата нон-стоп за едночленни екипажи Vendée Globe. Льо Кам пресече финала осми, но корекцията от 16 часа и 15 минути за спасяването на Кевин Ескофие на 1 декември м.г. му отреди четвърто място в крайното класиране.

Това бе пето участие на Жан Льо Кам във Vendée Globe. “Не знам как стигнах тук, честно казано не знам! Това издание на регатата е невероятно! Щастлив съм, че успях да изпреваря Дамиен и неговата Groupe APICIL, това бе предизвикателство – битката между лодки без фойл. За мен най-важното е, че дадох на младите идеята, че могат да участват във Vendée Globe с ограничен бюджет”, коментира Кралят.

В края на декември 2020 г. министърът по морските въпроси на Франция Аник Жирарден издаде указ за присвояване на Жан Льо Кам на званието „Офицер” на Ордена за морски заслуги.

Всичко за Околосветската нон-стоп регата за едночленни екипажи може да четете ТУК. Ние ще се стараем да ви поднасяме всичко по-важно от деня с получените прес-съобщения от офиса на Vendée Globe.

Снимки: © Vendée Globe