Vendée Globe, ден 72: Доза щастие преди финала

133
0
Споделете

Депресии, бури, вълни с височина на многоетажни сгради, скоростно каране на ръба на възможностите на яхтата, 72 денонощия през четири океана и въпреки всичко това и многократно повече премълчано – всички шкипери във флотилията са щастливи! От челото до края на колоната.

„Ние сме късметлии, наистина големи късметлии, защото не говорим за пари! Думата „евро“ е зачеркната от речника… „Щастлив“ е най-използваната дума”, с развълнуван глас говори 23-ия в класирането Клемен Жиро (Compagnie du Lit/Jiliti), току-що заобиколил нос Хорн.

“Щастлив? Да, все още съм. По няколко пъти на ден си казвам, че имам невероятен шанс да направя това състезание, да имам силни, интензивни и приказни моменти”, добавя от средата на колоната 11-ия Армел Трипон (L’Occitane en Provence).

Щастлив е и финландеца Ари Хуусела (Stark), макар и последен в класирането: „Остава ми около месец до финала, а имам чувството, че мога да направя още толкова след това. Толкова съм щастлив тук. На по-малко от седмица до нос Хорн и обичам всеки ден.”

И все пак, Околосветската ветроходна регата нон стоп за едночленни екипажи Vandée Globe е състезание. В което победата е много, много престижна. Според триумфиралия преди четири години Армел Льо Клек, първите петима в подреждането все още са с равни шансове. Въпреки малката преднина на Чарли Далин (Apivia) и отиващия все по на запад Луи Бъртън (Bureau Vallée 2).

Челото на флотилията към 04:00 UTC на 20 януари 2021

1. Чарли Далин (Apivia) 2519,28 nm до финала
2. Луи Бъртън (Bureau Vallée 2) +110,04 nm от лидера
3. Томас Рюан (LinkedOut) +125,77 nm от лидера
4. Борис Херман (Seaexplorer-YC de Monaco) +143,24 nm от лидера
5. Дамиен Сегин (Groupe APICIL) +180,51 nm от лидера

 

Всичко за Околосветската нон-стоп регата за едночленни екипажи може да четете ТУК. Ние ще се стараем да ви поднасяме всичко по-важно от деня с получените прес-съобщения от офиса на Vendée Globe.