Vendée Globe, ден 69: Бъртън излезе начело за пръв път, Херман подлуди Германия

169
0
Споделете

Луи Бъртън (Bureau Valée 2) поведе в класирането в началото на култовото 69-то денонощие от старта на Околосветската ветроходна регата нон-стоп за едночленни екипажи Vendée Globe. Французинът с уелски корени излезе начело за пръв път от старта на маратона под платна, изпреварвайки рекордьора по лидерски позиции Чарли Далин (Apivia). След броени часове челниците ще се върнат отново в Северното полукълбо за финалния спринт към Льо Сабл д‘Олон.

Трети в класирането, но с потенциал и за краен успех (той, заедно с Жан Льо Кам и Яник Беставен са компенсирани с по няколко часа заради участието си в спасителната операция на Кевин Ескофие), е Борис Херман (Seaexplorer Yacht club de Monaco). Изявите му в последните дни предизвикаха фурор в Германия. Херман не слиза от информационните емисии в родината си.

До часове се очаква официално от надпреварата да се оттегли последният в класирането Себ Дестремо (Merci), той ще се насочи към Нова Зеландия.

Челото на флотилията към 17:00 UTC на 16 януари 2021 г.

1.    Луи Бъртън (Bureau Valée 2) 3316,13 nm до финала
2. Чарли Далин (Apivia) +3,07 nm от лидера
3. Борис Херман (Seaexplorer-YC de Monaco) +43,58 nm от лидера
4. Тома Рюан (Linked Out) +93,13 nm от лидера
5. Дамиен Сегин (Group APICIL) +120,37 nm от лидера

Всичко за Околосветската нон-стоп регата за едночленни екипажи може да четете ТУК. Ние ще се стараем да ви поднасяме всичко по-важно от деня с получените прес-съобщения от офиса на Vendée Globe.

Снимка: © Boris Hermann/Seaexplorer-Yacht club de Monaco