Vendée Globe, ден 11: Рокада на върха пред Бразилия?

138
0
Споделете

Преднината на временния водач Алекс Томпсън (HUGO BOSS) се топи като сняг под жаркото бразилско слънце. От над 150 NM в началото на тази седмица, авансът на британеца се стопи до едва три мили в първите часове от дванадесетото денонощие след старта на Околосветската ветроходна регата за едночленни екипажи Vendée Globe. Авангарда на флотилията плава на юг на около сто мили от крайбрежието на Бразилия с вятър ENE (изток-североизток).

Ще има ли смяна на върха пред Бразилия? Томпсън е по западно от Рюан и и Далин, но с по-устойчив вятър и отговор на този важен за французите въпрос ще има до часове.

Близо 50% от участниците вече са в Южното полукълбо. Единственият засега отпаднал от надпреварата – Никола Трусел (CORUM L’Epargne), вече е в безопасност в Порт Миндело, Кабо Верде. Там неговият технически екип ще подготви лодката за транспортиране до Франция.

Всичко за Околосветската нон-стоп регата за едночленни екипажи може да четете ТУК. Ние ще се стараем да ви поднасяме всичко по-важно от деня с получените прес-съобщения от офиса на Vendée Globe.

Челото на флотилията към 04:00 UTC на 20 ноември 2020

1. Алекс Томпсън (HUGO BOSS)  20799,8 nm от финала
2. Томас Рюан (LinkedOut) 3,94 nm от лидера
3. Чарли Далин (Apivia) 43,90 nm от лидера
3. Жан Льо Кам (Yes We Cam!) 170,77 nm от лидера
5. Кевин Ескофие (PRB) 218,38 nm от лидера