Vendée Globe, ден 10: Преследване в Южното полукълбо

112
0
Споделете

Шестима от останалите в Околосветската ветроходна регата за едночленни екипажи Vendée Globe 32 участника, преминаха в Южното полукълбо. Пръв това стори водачът във временното класиране Алекс Томпсън (HUGO BOSS). „Британският претендент” пресече Екватора секунда преди да започне десетото денонощие от старта в Льо Сабл д’Олон на 8 ноември. Френската Петорка по петите му включва Томас Рюан (LinkedOut), Чарли Далин (Apivia), Жан Льо Кам (Yes We Cam!), Кевин Ескофие (PRB) и Луи Буртон (Bureau Valée 2).

Поглед и към „пощенската кутия” с писма от участниците:

„Лодката прилича на работилница за платна! Ремонта на грота продължава трети ден, а няма достатъчно материали. Нещо подобно на филма Apollo 13 – опитвам да стигна до най-добрите решения с това, което имам. Мотивацията – ако стигнем до финала, това ще бъде огромна победа!”

Коджиро Шираиши, DMG Mori – Global One

„Скоростта ми не е добра, в сравнение с лодките около мен, но се опитвам да дам най-доброто на което съм способен. Ако трябва да се вярва на прогнозата, лесно ще преодолеем депресията, но никога не мога да имам вяра в метеорологичните данни за тази област.”

Яник Беставен, Maître CoQ

Страхотно е, напредвам с 16-18 възла при равна вода! Това ми позволи да си почина малко. Успях да направя първа дълга дрямка – спах три часа, като умишлено не навих будилника.”

Дамиен Сегин, Groupe APICIL

„Искам да завърша и ще го направя! Не става по план, но такъв е живота! Първата ми цел е да настигна групата пред мен. Следващата е много далеч, но състезнието е дълго, така че ще видим какво ще се случи.”

Фабрис Амедео, Newrest-Art et Fenêtres

Всичко за Околосветската нон-стоп регата за едночленни екипажи може да четете ТУК. Ние ще се стараем да ви поднасяме всичко по-важно от деня с получените прес-съобщения от офиса на Vendée Globe.

Снимка: © Charlie Dalin/Apivia

Челото на флотилията към 04:00 UTC на 19 ноември 2020

1. Алекс Томсън (HUGO BOSS)

 21546,6 nm от финала

2. Томас Рюан (LinkedOut) 37.82 nm от лидера
3. Чарли Далин (Apivia) 65,48 nm от лидера
3. Жан Льо Кам (Yes We Cam!) 114,93 nm от лидера
5. Кевин Ескофие (PRB) 177,2 nm от лидера