Задава се наситен 20 декември

1532
0
Споделете

20 декември е 354-ти ден от годината (355-ти през високосна). Така пише в енциклопедиите (Wikipedia също). Пак там, за всеки ден има посочени исторически събития. Както в онези настолни календари на Партиздат преди 1989 г. Е, в тях преобладваха повечко партийни празници и събития, но пак вършеха работа – зевзеците разлистваха календарчето и винаги намираха повод за пиене!

Та за събитията на 20 декември у нас… По принцип техният прочит води до разделение – от една страна през 1943 са разстреляни Шестте ястребинчета, от друга през 1944 започват заседанията на т.нар. Народен съд и започва създаването на концлагери в НРБ… Добре че в календарите има и обединяващи събития и празници. 20 декември е сравнително нов такъв. Според Народния, 20 декември е Игнажден – първият ден от Коледните празници (а, между другото възстановени от БПЦ през 1968 г.).

На 20 декември 1976 г. капитан Георги Георгиев отплава от Хавана с яхта „Кор Кароли”, за да затвори точно година по-късно околосветското си плаване.

От 1981 г. насам, на тази дата (с малки изключения), Фондация „Кор Кароли” връчва преходната награда Златен глобус за най-добро българско морско ветроходно постижение (така е според замисъла на основателя на Фондацията инж. Борис Ганчев). Та този 20 декември постепенно придоби статут на ветроходен празник. Събира макар и веднъж в годината ветроходци от различни поколения. За да почетат починалите, за да поздравят новия носител на Глобуса, новия носител на приза за морска журналистика, отличените спасители-доброволци, за да побъбрят с приятели на чаша вино…

Новото в тазгодишната среща на 20 декември е, че ще бъдат наградени и победителите в ORC шампионата на България за килови яхти за 2017 г. Ето ти повод за обединение на общността.

снимки: Атанас ПАНАЙОТОВ, morskivestnik