Още по темата за съдийството

347
0
Споделете

Трупаното с години напрежение и премълчаване на проблемите в българското съдийство по ветроходство бе нещо като членът на комара – всички знаят, че го има, но никой не го е виждал. В рамките на последните няколко седмици, темата за съдиите все по-често става повод за коментари.

Към азбучните истини – съдиите отделят време и усилия в името на спорта и в услуга на състезателите, трябва да са безпристрастни и знанията им да са на ниво, треньорите и състезателите трябва да показват необходимото уважение, няма потенциални млади съдии заради скандали, викове и негативно отношение, бе добавен и отказ на наши международни съдии (IRO и IJ) отказват да участват в комисиите на Държавни първенства.

В позицията публикувана преди дни, трима от тях отхвърлиха обвиненията и посочиха, че е е настъпило време за анализ на състоянието и план за изход от кризата.

Предлагаме ново мнение по темата, получено на електронната ни поща:

„В интервюто по въпросите на съдийството по ветроходство се повдига, благодарение на РВСК Варна, един актуален проблем – проблемът за съдийството у нас.

От отговорите на тримата посочени международни съдии се отправя критика към БФ Ветроходство. Направих си труда да отворя Правилника за съдийската дейност и да видя какви са правата и задълженията на НВСК, РВСК, АК и установих, че всичко е разписано подробно: Кой организира съдийската дейност, как да се осъществява тази дейност, как се избират председателите на комисиите, как се води планирането и отчета, кой носи отговорност за недостатъците и кой може да бъде награден, ако си свърши перфектно работата.

Крайният ми извод е, че основната фигура, ръководеща тази дейност е Председателят на НВСК. След Председателят следват Председателят на Апелативната комисия, Председателят на Мерителната комисия и Председателите на РВСК. УС на БФВе органът, който утвърждава ежегодно или по периоди ръководството на тези комисии, както има задължението да подпомага дейността им, когато е необходимо, но във всички случаи тези комисии са самостоятелни и независими в своята дейност.

Затова, считам че не е коректно да се хвърлят обвинения към БФВ и УС на БФВ, без да е направен сериозен анализ и отчет за дейността на НВСК и другите комисии за период примерно от 2016 до 2019 г.

Поздрави,

Никола Александров,

Председател на “ЦСЯК-Академик”

Председател на ТЕС

Член на УС на БФВ

Член на Апелативната комисия