Купа по време на пандемия

229
0
Споделете

След месец ще научим името на победителя в 36-ото издание на най-старото ветроходно състезание в света. America’s Cup, Купата на 100-те гвинеи или кой както иска да си я нарича, вече повече от век и половина е най-престижният трофей във ветроходството. За притежанието на който през годините са изразходвани огромни финансови ресурси, водени са шпионски войни, а за правото на всеки носител да определя Правилата се носят легенди. На мен лично обаче, най ми е на сърце репликата на британския офицер по време на първата надпревара през 1851 г. Запитан от кралските особи, наблюдаващи финала, кой е втори, той простичко отговаря: „В това състезание няма втори, Ваше Величество!”.

Негово Величество читателят често ни критикува в последните седмици, че не отделяме внимание на „Формула 1” във ветроходството. А новинарския поток около 36th America’s Cup е изключително пълноводен… Сигурни сме, стотици от ветроходното братство в България следят по всчкакъв начин събитията. По-долу ви представяме мнение по темата на един от най-ерудираните в материята, който на всичко отгоре още „кара” и по регати в България. До голяма степен и колега, автор на един от първите блогове за ветроходство у нас. А и скромен на всичкото отгоре – по негово желание подписваме материала с псевдоним. Приятно четене!

Най-стария трофей, на точно 170 години, се провежда в новозеландски води. Същото обаче не е сигурно за Олимпиaдата в Япония. Голямата разлика между двете събития е броя на участниците и задължителното спазването на дистанция.

Екипите на трите претендента след пристигане в Нова Зеландия бяха под карантина повече от 2 седмици, а контактите им с други хора са все още много ограничени. Tова дава добри резултати срещу потенциално заразяване или разпространението на вируса.

Купата на Америка (АС) винаги е била печелена от яхта, която има технологично предимство спрямо конкурентите и дори най-малкия невидим, но напредничав детайл накланя везните за крайния резултат. „Невидим детайл” обърна резултата на губещите Oracle през 2013 г. с 1:8 за Emirates New  Zealand, до победа с 9:8. Причина за обрата: Oracle успяха да накарат 72 футовия катамаран да е в режим на полет на подводни криле дори на качване срещу вятъра.

АС 35 в Бермуда – 2017 г. „Видим детайл” в екипа на ETNZ бяха така наречените „Cyclors”  ( oт Cyclist + Sailor ) – с изключение на рулевия, останалите членове на екипажа „помпаха” хидравличната си система със силата на краката, а не със силата на ръцете. Пак от яхтата на ETNZ остана „невидим детайл” – как точно Blair Tuke контролира ъгъла на подводните криле и полета.

В 36-то издание на АС яхтите са 75 футови (20,7 метра + 2 метра бушприт), широчина 5 метра, размах на подводни крила до 4 метра, тегло около 6,5 тона, височина на мачтата 26,5 метра и с платна (грот+стаксел) около 225 м2, с което се изчерпва конвенционалното разбиране за „ветрходна яхта”.

Следва пакет от екстри, който изстрелва тези състезателни машини далеко извън обсега дори на професионалните екипи, зона достъпна само до малцина, способни на отделят 9 цифрени бюджети за период от 4 години. Последното е и причината да останат само 3 претендента, въпреки заявения интерес от още 5 участника.

И този пакет екстри започва с повдигащи се рамена с подводни криле, подводно крило на руля, всичко това с постоянен контрол на ъгъла на атака, управлявано от електроника, но задвижвано от хидравлика, налягането за което се създава от човешка сила. Следват двуслоен грот и свобода да организират разпределението на екипажа.

Интересно е да се отбележи различните подходи за работа на екипажите ( 11 човека, лимитирано тегло 960-990 килограма ):

– Luna Rosa – няма движение на екипажа – 2-ма рулеви/тактик за всеки халс (Star board James Spithill/Port side Francesco Bruni);
– Team Ineos –  рулевият (Sir Ben Ainslie) се мести на поворотите, тактикът не работи с настройки и лебедки;

– American Magic – рулевият (Dean Barker) се мести на поворотите, а тактикът е зает и с лебедките за произвеждането на хидравлично налягане.

При защитниците ETNZ – рулевияъ (Peter Burling) се мести на поворотите, но единствен минава пред мачтата, докато в останалите екипи рулевите сменят бордовете зад грота.

Докато през АС 2013 не всички катамарани успяваха да излизат на подводни криле срещу вятъра, за 36th АС 2021 това е неизбежен стандарт и се забелязва значението на индикатора за % време в режим на подводни криле – има вече случай на завършена гонка на 100 % фойлинг. Това е и причината корпусите да се сравняват с термин от самолетостроенето – „фюзелаж”, работейки основно във аеродинамична среда, а не „хидро”  със скорости близо до 50 възла – 90 км/час, което от своя страна обяснява участието на знаменити инжинери от Ф1, като г-н Мартин Уитмарш в екипа на INEOS. Това е екипа който поднесе и най-голямата изненада. По време на АС Коледната Купа 17-20 Декември 2020, ( първата официална дата за АС36, разрешаваща конкурентите да плават едни срещу други), Team Ineos записаха 6 загубени гонки, без нито една спечелена и екипа начело с шкипера Sir Ben Ainslie понесохa унищожителна критика.

Това което последва обаче в първия кръг на квалификациите между претендентите 15-22 Януари 2021, тотално обърна класирането след 4 гонки за всеки претендент :

 

– Team Ineos – 4 победи

– Luna Rosa – 2 победи/2 загуби
– American Magic – 4 загуби

 

По форумите може да се открият много догадки  и коментари за разликата в представянето британския отбор само за месец, но е стара истина, че отборите прикриват потенциала си до последния момент с всеразлични трикове:

АС 1983 – Австралийкия дизайнер Бен Лаксен „забравя” грешен чертеж на кила с крила на копирна машина в последната фаза на квалификациите;

АС 1993 – Спинакер гика на Нова Зеландия се носи по кея от 4-ма човека, докато само един е можел да се справи.

И ето че само за месец, от яхта която трудно излиза на крила при слаб вятър (под 8 възла) и скоростта й при повороти падаше далеч под тези на конкурентите, INEOS се оказаха на недостижимо високо ниво и спечелиха всичките си гонки.

Събитето  което обаче разтресе всички в третия квалификационен ден беше катастрофалното приводняване на екипа American Magic, след изпускане на контрол със скорост над 45 възла, последван от кратък полет, част от оборудването на яхтата им Patriot не издържа на тежкия удар във водата и проби корпуса, отваряйки дупка с размер на пълноразмерен куфар. Спасителната операция за спасяването на потъващата яхта, с участието на всички отбори, показа че в критични моменти морячеството е над спортната конкуренция.

Невъзможността американския синдикат да възстанови бързо яхтата и да участва до края на квалификацияте, при само трима претендента, наложи промяна на датите и броя на гонките. Така класирането за полуфинала за Купата Прада ще е само между 2 отбора, като победителя се класира директно за финала (13-22 февруари ).

Възстановяването на американската яхта е в режим на денонощна работа и се очаква следващите 7-8 дни да имат възможност за тест на вода и евентуалното им участие в полуфинала (29 януари – 2 февруари). Следващите две гонки са на 23 и 24 февруари 2021, между Luna Rossa Prada Pirelli Team срещу Ineos Team UK, с по една гонка на ден.

21.01.21

Pro Bono