Vendée Globe, ден 66: Здрав и работещ фойл = краен успех

391
0
Споделете

Над четири хиляди морски мили разделят челото на флотилията в Околосветската ветроходна регата нон стоп за едночленни екипажи Vandée Globe от финалната линия в Льо Сабл д’Олон. Тази последна четвърт от маратона под платна е като финалната обиколка за маратонците-лекоатлети – всеки се стреми да даде максимума от изцедения си потенциал.

В предстоящия за ветроходците маратонци „финален спринт”, ключова роля се очаква да изиграят крилата (фойл) на яхтите IMOCA. Сред първите шестима (събрани отново под 100 мили в 04:00 UTC днес), единствено Дамиен Сегин (Groupe APICIL) не разполага с тази „екстра”. Новият стар лидер Чарли Далин (Apivia) има известни технически проблеми със системата, четвъртият Томас Рюан (LinkedOut) се лиши от единия фойл още в края на ноември. Яник Беставен (Maître CoQ IV) е със здрави, но по-малки и с по-малка мощност крила, в ролята на скрити фаворити влизат Луи Бъртън (Bureau Vallée 2) и шестият –  Борис Херман (Sea Explorer-Yacht club de Monaco). Двамата разполагат с фойл последно поколение, а в предстоящите дълги халсове в пасатите това ще е огромно предимство.

Челото на флотилията към 04:00 UTC на 14 януари 2021

1. Чарли Далин (Apivia) 4210,41 nm до финала
2. Луи Бъртън (Bureau Vallée 2) +19,19 nm от лидера
3. Яник Беставен (Maître CoQ IV) +37,56 nm от лидера
4. Томас Рюан (LinkedOut) +44,53 nm от лидера
5. Дамиен Сегин (Groupe APICIL) +58,42 nm от лидера

Всичко за Околосветската нон-стоп регата за едночленни екипажи може да четете ТУК. Ние ще се стараем да ви поднасяме всичко по-важно от деня с получените прес-съобщения от офиса на Vendée Globe.

Снимка: © Armel Tripon / L’Occitane en Provence