Съдията – трети пол!

1874
0
Споделете

Че съдията е п******т знае всеки присъствал на поне един мач от баскетболно, волейболно и най-вече футболното ни първенства. Сексуалната ориентация на реферите е любимо занимание по трибуните, особено ако (според феновете) свири в ущърб на любимия отбор! Дори синът ми, избрал си тежката съдба на баскетболен съдия, получи съвет да „порасне малко южно от кръста, защото предстои много фенове и ръководители да му го слагат”…

Съдията е необходимо зло. В идеалния случай – подготвен много добре теоретично, запознат с Правилата, отсъждащ това което вижда и не на последно място – да е практикувал спорта, който си е избрал да ръководи.

Надпреварата по IODA дистанция в регатите за ветроходния клас Optimist предизвика спорове още преди официално да бъде въведена през 2016 г. Аргументите „против” бяха най-вече затова, че се затрудняват организаторите на регати с ангажирането на два съдийски екипа – един за „оптимистите” и един за останалите класове. За ползата от повече стартове по тази дистанция говори факта, че българските състезатели ако не настигнали, то поне скъсиха дистанцията от връстниците си в Европа.

И изведнъж… ръководството на БФВ решава да няма повече регати с IODA дистанция. Защото „съдиите на финала се затруднявали”. През 2017 г. в България са проведени девет регати, валидни за Националната ранглиста – във Варна, Несебър, Бургас, Приморско, Поморие, Бургас, Бургас, Варна, Царево. Къде, по дяволите, сгрешиха съдиите? Не е ли по-лесно да се назоват имената на неможещите. И да им се помогне да могат. С колко се натовариха бюджетите на организаторите? При положение, че някои от тях не плащат хонорари на съдиите… По-лесно е да се спре развитието на едно поколение състезатели, загатнали, че имат възможности във ветроходното изкуство!

Имах късмета да бъда част от екипа на финала на ЕП за клас Optimist в Бургас през август м.г. Тридесет гонки (10 х 3 за всяка флотилия). И нито един иск за преразглеждане реда на финиширане. Но само тези седем-осем души на борда и още трима на пиненда си знаем какво ни коства…

Преди две години, вече бивш член на УС на БФВ заяви по повод IODA дистанцията: „Ако искаме да преследваме високи цели, ако искаме да спазваме международни норми – трябва да го направим! Колкото и да е трудно. Ако искаме да останем на нивото, на което се намирахме – няма проблем! Оставяме всичко да си върви постарому”.

Станислав Викторов, съдия по ветроходство, РВСК-Варна