Христо Младенов-Бонгo дебютира в 2018 Hamble Winter Series

1449
0
Споделете

Един от най-слънчевите и талантливи млади български ветроходци – Христо Младенов-Бонго, направи неочакван дебют във веригата състезания 2018 Hamble Winter Series в Англия. Младенов е студент първа година в университета на Саутхемптън (University of Southampton) и не е изненада, че се е посветил на корабостроене и яхт дизайн (Meng Ship Science/Yacht and Small Craft).

„Приятел от общежитието ме попита дали искам да карам J88 тази неделя. Аз много ясно и категорично казах „да“, без изобщо да видя, че времето ще е ужасно. Независимо че от екипажа ми казаха, че това се възприема за хубаво за сезона време – 11 градуса и 20 възла вятър с дъжд и мъгла (смее се!). Всяка неделя се провеждат по две гонки от Hamble Winter Series. Лодката се казва Raging Bull j88, състезавахме се в клас IRC 2 с още четири j88 и едно j109. Ние завършихме пети, много лодки се оттеглиха заради скъсани платна или повредена електроника, това разбрахме по УКВ-то на канал 77“, разказа за дебюта си на Острова Бонго.

Още в първите седмици в Саутхемптън (той замина за Острова на 22 септември, седмица след като стана шампион на България на IRC/ORC с Evil Woman на Team Seasteps), Христо печели в екип едно практическо занятие в университета. „Участваха шест отбора от по шест човека всеки. Задачата бе да се проектира и построи от дърво и стиропор модел на съд за доставки (Supply vessel), който да може да носи 1 кг товар и да измине определена дистанция в басейна за най-малко време. Нашият най-много приличаше на съплай, а и се представи добре на изпитанията“, добави Бонгo.