Кметът на Кърджали пожела макет на „Кор Кароли“ на видно място в града

2295
0
Споделете

На 20 декември в Арт галерия КРЪГ в Кърджали отвори врати фотоизложбата „От Хавана до Хавана за 202 дни”, посветена на 40-годишнината от историческата обиколка на света на капитан Георги Георгиев с яхтата „Кор Кароли“, информира местният вестник novjivot.info. Припомняме, че тези 71 фотоса от живота на Капитана бяха изложени в за първи път в Арт салона на БНР Радио Варна на 8 септември 2017 г. Инициатори на изложбата в родния град на капитан Георги Георгиев са община Кърджали, БНР – Варна, БНР – Кърджали и в. „Нов живот“.

По информация на novjivot.info, „кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис е предложил да бъде изработен умален макет на яхта „Кор Кароли“, който да бъде поставен на видно място в града. Кметът призова след новогодишните празници да се събере инициативен комитет, за да бъде осъществена тази идея”.

На откриването на изложбата присъстват десетки граждани, представители на институции, ученици от школата по „ИстОрика“ към СУ „П.Р.Славейков“, членове на морски клуб „Ангел Петров – Йошката“. В кратко слово галеристката Радост Николаева представя знакови моменти от биографията на капитан Георгиев. Красимир Ангелов, директор на БНР – Кърджали, споделя как се е родила идеята за реализирането на тази експозиция. „Трябва да помним капитан Георгиев, защото той е бил много интересен човек – чепат, с бурен живот и бурен характер… Той поставя един абсолютен световен рекорд, който и до момента не е подобрен. Той е и един от основателите на идеята в нашия град да се развиват морски спортове, ветроходство, благодарение на него в Кърджали е и корабът „Емона“, казва Красимир Ангелов.

„Аз бях от тези, които трябваше да пишат за падналия кораб по пътя за Енчец. Тогава следях всички извивки по пътищата на България – от къде ще минат, къде ще спрат и как ще бъде пуснат корабът „Емона“, споделя Иван Бунков, главен редактор на в. „Нов живот“.  „Тогава имаше малко атракции, но една от тях беше язовир „Кърджали“ и „Емона“. Това не ме впечатляваше, колкото ме впечатляваше капитан Георги Георгиев – един невероятен мъж. И това, което той направи в онези години за България, много рядко се постига днес“, подчертава още в изказването си Иван Бунков. Той споделя и вина, че бюст-паметника на капитан Георгиев дълги години е бил обрасъл в бурени и забравен край язовирната стена. Главният редактор на „Нов живот“ благодари на всички, които се включиха в инициативата, бюст на капитан Георгиев да бъде преместен в центъра на града.

Фотоизложбата за капитан Георги Георгиев в Арт галерия Кръг е отворена до 4 януари 2018 г.

Снимки: novjivot.info