2005-та, сега накъде?

1389
0
Споделете

Сезон 2020 у нас е поредният силен и равностоен за клас Optimist. Такива, каквито са сезоните вече десетина години и закономерно конкуренцията при най-малките се превърна в качество в следващите класове по стълбата нагоре – Laser 4.7, Laser Radial… Ако нямаше конкуренция, нямаше да ги има успешните резултати на Любен Тенекеджиев, Диана Маркова, Даниел Йорданов и др. на Европейски първенства… Както казва любимият ми баскетболен анализатор – Рей Чарлз да си пак ще го видиш!

Правило е да се гледа повече в младшата възраст. Но във втората половина на сезона си струва да се запитаме какво ще се случи от тук нататък с тези, които излизат от възрастта за Optimist. От набор 2005 г. на трима от Топ 20 на Националната ранглиста, тази лодка вече им е тясна. Буквално. Без да подценяваме останалите от този набор, обръщаме внимание на най-титулования – Тодор Тузлуков.

Орисан да бъде ветроходец! Внук на дългогодишните дейци на ветроходството в Поморие Тодор и Златка Тузлукови, баща му Стоян също има нелоша кариера под ветрила. Започва в ОМСК Циклон при Христо Гърков, по-късно негови треньори в клуба и националния отбор са Георги Гуменов, Стоян Тузлуков, Георги Райчев, Иван Василев, Яна Василева.

Три индивидуални титли и една отборна в Optimist, 15-то място на IODA European през 2017 г. в Бургас, десетки отличия от регати у нас и извън пределите на страната. Дели 2-ро място с Иван Василев в неофициалната класация за най-млад шампион в младша възраст. Двамата са на 11 г. когато стъпват на върха – Василев през 1997 г. във Варна, Тузлуков през 2016 г. в Бургас. Номер едно в тази класация е Христо Жеглев (ненавършени 11 г. през 2011-та във Варна).

Сега накъде ли? Надяваме се отново по лодките. И час по-скоро!

снимки: личен архив

Бел. ред. Нормално е понякога да грешим във фактологията. Моля, пишете, за да попълваме подобни празнини в историята! Благодарности към първите потребители, реагирали в 07:17 ч. тази сутрин! 🙂