Три български яхти потеглят за Батуми в роден вариант на Rally for Cruisers

1414
0
Споделете

На 3 юни по обед, три български яхти ще отплават от Бургас за грузинското пристанище Батуми в опит да поставят начало на Black Sea Rally for Cruisers, роден вариант на трансатлантическите крейсерски плавания. Днес трите екипажа направиха преход от Созопол до Бургас, където утре ще вземат изходяща контрола. В плаването ще стартират ветроходните яхти Liberte (Van de Stadt Orion 33, шкипер Емил Райков), Forever (Van de Stadt Dehler 36, Димитър Божков) и Dara (Beneteau First, Александър Георгиев).

„Планувахме  това плаване дълго, подготовката ни е добра по наше мнение. Планираме да плаваме 2-3 дни по курса, ако не се движим по график (разстоянието по генерален курс е малко над 630 морски мили), тъй като прогнозата за времето е много динамична, ще спрем в турското пристанище Синоп. След това ще продължим към крайната цел Батуми. Свързахме се Давид Пирцхалаишвили от местния яхт клуб, за съдействие по посрещане и настаняване“, сподели Емил Райков.

Идеята за Black Sea Rally for Cruisers се появява в началото на 2017 г., темата е била дискутирана в специализираните форуми. Защо това плаване да не спомогне за възраждането на крейсеските плавания в Черно море? Пожелаваме успешно и безаварийно плаване на Liberte, Forever и Dara!!!