Свеж Мистрал дебне флотилията на The Rolex Middle Sea Race

1504
0
Споделете

Прогноза за силен вятър от NW в ранните часове на 23 октомври, почти две денонощия след старта, очаква участниците в 38-ото издание на ветроходната регата The Rolex Middle Sea Race. Характерният за Средиземноморието вятър Мистрал се заражда в долината на Рейн, събира сила в Алпите, спуска се от върховете на планината и полудява над все още топлото море.

Стартът на регатата – над 600 морски мили обратно на часовниковата стрелка около остров Сицилия, е на 21 октомври в 11:00 ч. местно време в Grand Harbour столицата на Малта Ла Валета. В надпреварата ще стартират 110 яхти, разделени по класове по хендикапните системи ORC и IRC.

„Конкуренцията като лодки е убийствена, но нямаме представа как са като умения, стил и начин на водене на яхтата. В нашият клас (ORC6 и IRC6) има само две „по- круизни” да ги наречем лодки. Останалите са сърфиращи стрели, близо два пъти по-леки от нашата Vessy (Bavaria 40S)”, коментираха за nauticabull членове на българският отбор LZ yachting 1991 от яхт клуб „Бавария яхтс” Варна (Лъчезар Братоев-шкипер, Борислав Борисов, Владимир Петров, Георги Николов, Максим Гасумянц, Николай Филчев, Петър Кирязов и Панайотис Куруклис).

Първото българско участие в The Rolex Middle Sea Race бе през 2014 г. с Bavaria 50 Vision. Тогава по-голямата част от флотилията, в това число и нашият екипаж, не завършиха заради най-силните ветрове в над 30-годишна история на регатата.