Сбогом, Windwalker! Беше приятно!

1198
0
Споделете

От началото на седмицата, емблематичната за последното десетилетие ветроходна яхта вече не е част от родната общност. 45-футовият „лебед“ (Swan 45) отплава към новия си собственик в Хърватска. Сделката бе финализирана от водещата у нас компания за продажба и наем на яхти LZ yachting 1991 АД.

Windwalker (ex Murka), строителен номер (hull number) 046 е произведен във Финландия от Nautor Swan, в България пристига през 2009 г. Негови собственици са Милкана Нонова и Мирослав Станев. Още в дебютната си изява в родни води – „Kaliakria Cup 2009”,  яхтата (тогава състезаваща се за Морски клуб Балчик) разбърква картите в българското килово ветроходство. Windwalker печели надпреварата в клас “IRC – Racers”, но на награждаването шкиперът Мирослав Станев решава да се оттеглят от класирането заради подаден протест срещу тях за съмнения в IRC сертифицирането на яхтата.

През единадесетте сезона в България, на борда на Windwalker плаваха десетки ветроходци, екипажите спечелиха десетки подиуми у нас и в чужбина, яхтата бе четирикратен носител на „Синята лента“ за най-бързо преминаване на състезателното разстояние (по реално време) в регата „Кор Кароли“ – 2011 и 2014 (шкипер Мирослав Станев), 2017 и 2018 (шкипер Александър Александров). Именно бате Сашо бе последният собственик на Windwalker – една превъзходна ветроходна яхта с богат ветрилен гардероб, съчетание от дизайн и комфорт със съвременните технологии. Само за няколко часа яхтата лесно може да се превърне от „рейсър“ в офшор круизър.

Сбогом, Windwalker! Беше ни приятно и… ще липсваш!

Снимка: Мая АНГЕЛОВА-МИТЕВА