Павлин Надворни: Надявам се ентусиазма и доброто ни отношение към всеки да доведе до тласък в правилната посока!

1371
0
Споделете

Шкиперът на Espresso Martini Павлин Надворни бе любезен да отдели време за nauticabull, минути след като екипажът изпрати в историята постижението за скоростно пресичане на Черно море под ветрила:

Честито, Павка! Стандартно начало, с тъп въпрос – доволен ли си?

Много. Целта бе да подобрим постижението. Към Сочи нямахме тази възможност, затова преценихме, че е по-добре да стигнем до там, да съберем сили, да изчакаме подходящо време и след старта на 31 октомври бяхме сигурни, че ще успеем. В момента съдиите обработват времената, мисля че сме свалили доста от времето (постижението е 513 морски мили за 2 денонощия, 19 часа 37 минути и 8 секунди със средна скорост 7,59 възла – бел.ред.)

Със сигурност предстои работа и по регламента и преработка на Правилата за наградата PONTVS EVXINVS, за да се изчистят дребни детайли. Колко мислиш, че ще оцелее рекорда?

Искрено се надявам да не са 30 години (смее се!). Искам да повлечем крак и да се включат и други яхти, защото дистанцията е изключително интересна. Това плаване ми е мечта от много години, коментирал съм я с приятели и колеги ветроходци. Дано не се задържи дълго това постижение! Дано други екипажи – български, от страните от Черноморския басейн, защо не и европейски да направят опит за подобряване! Защо да не направим и една регата по тази или подобна дистанция? Това си едно истински офшорно плаване, едно голямо предизвикателство.

Есенно-зимният сезон ли е най-подходящ за рекордно плаване?

До преди две-три десетилетия този сезон – късна есен, бе най-подходящ. Какво да кажа – безспорно има промяна в климата. Тези дни имахме почти летни температури и слаби насрещни ветрове, на моменти и пълно безветрие – нещо нехарактерно за есенното Черно море. Продължавам да твърдя, че по-дълбоките депресии, по-силно изразените студени фронтове по това време на годината са подходящи за такова плаване.

Още едно клише – бъдещите планове?

За тази година, по тези ширини, приключихме сезона, мисля по един добър начин (смее се!). Пак казвам – изключително съм доволен от изминалите почти 365 дни без малко, имайки предвид пристигането на Espresso Martini от Уелс до България. Знаеш как беше, с какви щети и т.н. Изключително успешен сезон изпращаме с Ветроходна академия „Кор Кароли“. Сформирахме едно ядро от ентусиазирани и всеотдайни хора в екипа. За догодина – работа с колегите от яхт клуба в Сочи и администрацията в този град. Имаме намерение да направим първи стъпки в посока организиране на регата – ежегодна или през година по този маршрут.

Когато отплавахте от Варна на 26 октомври, колегите ти от Академия „Кор Кароли“ споделиха, че опита за рекорд и възраждането на наградата PONTVS EVXINVS е камъче, което раздвижва водата. Съгласен ли си?

Надявам се да е така. Във всички разговори с колеги, от самото начало на нашето присъединяване към общността, в частност моето връщане към състезателното ветроходство след дълга пауза, това плаване да доведе до положителни промени. Дори си мисля, че добрите, нормални отношения вече са факт. Малките примери – Жоро Боев е от яхт клуб „Бавария яхтс“, всички ремонти по платната бяха направени от Павката Дуков от ветроходен клуб „Понтос“… Искрено се надявам този наш ентусиазъм и доброто ни отношение към всеки да е един тласък в правилната посока – към колегиалност, разбирателство и съвместна работа!