Отворено писмо: Защо БФВ позволява да се случва всичко това?

1360
0
Споделете

В края на миналата седмица ви информирахме за решение на World Sailing, обявяващо за неоснователно постановление на УС на БФВ от февруари т.г. В продължение на темата, получихме отворено писмо от г-н Димитър Шангов, в което той поставя няколко въпроса: защо БФВ позволява да се случва това и дали е законно; какъв е ефектът от това и т.н.

Според автора, промяната няма как да се постигне без нов УС на БФВ, съставен от нови хора, които отговорно и компетентно да вземат решения за развитието на спорта. Ето и пълният текст:

World Sailing постанови решение срещу БФВ. До кога ще се налага да търпим безхаберието на УС на БФВ?

Явно членовете на УС на БФВ, както и част от “съдиите по ветроходство”, четат правилата на  World Sailing доста избирателно. Прилагат техни си процедури, налагат техни си наказания, по техния си начин – безхаберно. Самозабравили се вземат “решения”, криейки се зад “колективната безотговорност”.

Какво всъщност се случи?

Оказа се, че решенията за налагане на наказания на Мариян Шангов с лишаване от правото да участва в Националния отбор за 12 месеца, както и наложената ми  парична глоба в размер на 1000 Евро са постановени от УС на БФВ абсолютно неоснователно, поради което са нищожни.

Как се стига до тук?

На регата “Несебър къп” 2019 г., погазвайки процедурата по обявяване и разглеждане на протест, може би поради некомпетентност на “Протестната комисия” или тенденциозно, бе дисквалифициран състезателят Мариян Шангов.  След разглеждане на спора в Апелативната комисия на БФВ, се стигна до отмяната на дисквалификацията. В периода от налагане на наказанието до неговата отмяна,  то беше породило финансови щети на състезателя. В следствие на това аз заведох граждански иск срещу “съдиите” за причинени  вреди.

По искане на “компетентните съдии”, с цел тяхната защита и демонстрация на власт, УС на БФВ взе решение да наложи въпросните наказания. Пълния текст на скандалното решение може да прочетете тук.

http://www.bulsaf.bg/?p=5884&lang=bg_BG

Факт е, че единият от подсъдимите “съдии” е и член на УС на БФВ и явно успя да подведе останалите да гласуват предложеното решение. В целия този процес не липсваха и подстрекатели.

Аз и синът ми обжалвахме това решение на УС на БФВ пред Съдебния Съвет на World Sailing.

След като се запозна с фактологията  и твърденията и на двете страни, независимият състав постанови, че наказанията, наложени от УС на БФВ са нищожни (не пораждат правни последици).

Пълния текст на Решението на World Sailing може да прочетете в приложеното писмо. решeние

Интересно е, кой ще носи отговорност за действията на УС на БФВ? Председателят на федерацията, подбудителят или подстрекателите? Всъщност, ако не се разберат, това ще се наложи да го решават прокуратурата и съда. В тази ситуация, вместо да си “посипе главата с пепел” и дружно да си подаде оставката, УС на БФВ продължава да защитава смехотворни тези. „Сердика спортни имоти“ продали базата на Щъркелово гнездо на яз. “Искър” без да уведомят БФВ?  Най-вероятно някой не си е прочел пощата, а и да я беше прочел, какво общо има БФВ в отношенията между „Сердика спортни имоти“ и трети лица. Всъщност, за бюджета на БФВ, това е великолепно – икономисват се 7000 лв. наем, които БФВ плаща, а базата се използва само от един клуб, който дори и не провежда регати.

В същото време от федерацията се изключват клубове, които активно организират и финансират регати и  участват в големи международни прояви.

Задавам си въпроса, защо се позволява да се случва това и дали е законно?

Явно членовете на УС на БФВ си мислят, че могат безнаказано да сменят правила или да  ги тълкуват както им е удобно, което за съжаление продължава с години.

Какъв е ефектът от това?

Оставаме без квалифицирани треньори, без компетентни съдии и естествено – без постижения на състезателите. Отделен е въпросът за финансовите обезщетения, които БФВ може да се наложи да плати, заради неоснователните решения на този Управтелен съвет.

Какво може да се направи?

Безспорно промяната няма как да се постигне без нов УС на БФВ, съставен от нови хора, който отговорно и компетентно да взема решения за развитието на спорта.

Време е за промяна!

Оставка!

Благодаря за вниманието

Димитър Шангов

Бел. ред. Готови сме да публикуваме отговори.