Необходим е активен диалог между институциите и представители на ветроходния бранш

1015
0
Споделете

За по-голяма активност в започналия преди повече от година диалог между институциите и представителите на ветроходния бранш апелира директорът на Изпълнителна агенция „Морска администрация” – Варна кдп Валентин Енчев пред участниците в Националния форум „Ветроходство в Черно море”, състоял се днес в Икономическия университет във Варна.

„В резултат на предложенията от бранша бяха направени няколко промени – преглед на три години, а не както до сега всяка година на плавателни съдове за спорт, туризъм и развлечение до 40 БТ, както и предоставяне право да извършва прегледи на БКР. Признавам, това е много малко и все повече се питам защо не сме ги направили по-рано? За съжаление нещата вървят много бавно, още веднъж апелираме  – ако може бранша да помогне с предложенията за Правила, които да бъдат разгледани и приети след това”, добави Валентин Енчев.

За строеж на големи яхтени марини във Варна и Бургас информира генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура” Ангел Забуртов. „Имаме готови проекти за поставяне на понтони в двете големи пристанища за няколкостотин яхти. Моето желание е да имаме марина не за един, за много яхт клубове. Да следваме логиката на развитите ветроходни страни – три, четири, дори десет клуба да съхраняват лодките си в една марина” заяви Ангел Забуртов на закриването на форума.

На първото издание на Национален форум „Ветроходство в Черно море”, организиран от ветроходна академия „Кор Кароли“ със съдействието на ДППИ, ИУ-Варна, НСА “Васил Левски”, ПЧМВ, Бон Марин, Nokia, Black Sea Yachting пред участниците говориха двадесет лектори в шест сесии – за ветроходството като спорт, професия, хоби, терапия и екологично плаване в Черно море и България.

На 31 март 2019, форумът ще се проведе в София в аула „Максима“ на Национална спортна академия „Васил Левски”.